Hungarikumokról és magyar értékekről a Múlttal a jövőért című program zárókonferenciáján

Hungarikumokról és magyar értékekről a Múlttal a jövőért című program zárókonferenciáján
Szakáli István Lóránd, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára is előadást tartott a Győr-Moson-Sopron megyei Ikrényben, a Múlttal a jövőért című program zárókonferenciáján.
Múlttal a jövőért program - Győr+ TV
Szakáli István Lóránd úgy fogalmazott, hogy csak azok a közösségek lesznek sikeresek, ahol van mit megmutatni, ehhez azonban először számba kell venni, hogy mik az értékeink, mik a büszkeségeink. Ehhez a legjobb alap a 2012-ben elfogadott nemzeti hungarikumokról szóló törvény. Hozzátette: a törvény elfogadása „fontos lépés volt”, mert az a cél, hogy a helyi értékeink az őket megillető helyet foglalják el mindennapjainkban. Úgy érzi, egy sikertörténet  ez a törvény, hiszen az a szellemiség megfogta a közösségeket és odafigyelnek a helyi értékeikre.

 Múlttal a jövőért Szakáli István Lóránd hungarikumokért felelős helyettes államtitkárral - OxygenHirugynokseg 
A helyettes államtitkár elmondta azt is, hogy a kormány már elfogadta, s reményei szerint az Országgyűlés is napokon belül elfogadja a hungarikum törvény módosítását.A módosításokkal az eddigi tapasztalatokat építik be a törvénybe.  A helyettes államtitkár elmondta, hogy ötszáz település alkotta meg helyi értéktárát, emellett minden megyében és a fővárosban is megalakultak a megyei értéktárak. A Múlttal a jövőért című program célja egyébként az volt, hogy megőrizzék a kulturális örökségek és támogassák a helyi termékeket. Ehhez kapcsolódóan 10 olyan pavilont alakítottak ki Európai Uniós támogatással, ahol az őstermelők árulhatják portékáikat. 
MTI/MCOnet