Hungarikum listáján 55. a kürtőskalács

Hungarikum listáján 55. a kürtőskalács
A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította december 3-i ülésén a kürtőskalácsot, mely egyszerre székely, erdélyi és magyar - jelentette be sajtótájékoztatóján Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A Hungarikum Bizottság minden segítséget megad a kürtőskalács jogi védelméhez - tette hozzá a miniszter, minden bizonnyal a román mezőgazdasági miniszter kisajátító törekvéseire reagálva.
Erdélyben a magyar identitás kifejezője a kürtőskalács, amely a régi konyha kreativitását is jelképezi - mondta el Fazekas Sándor -, a kürtőskalács 1990 után indult világhódító útjára és ma már sok országban megtalálható - tette hozzá új hungarikumunk jelenéről. A kürtőskalács nevét onnan kapta, hogy a hosszúkás, henger alakú formája a füstelvezetésre használt kürtőre emlékeztet. Ahogy azt megírtuk: az elmúlt hetekben az új román mezőgazdasági miniszter igyekezett román termékként pozícionálni a kürtőst, a Hungarikum Bizottság bizonyára erre reagálva cselekedett, és rendkívüli ülésén felvette hungarikumaink közé a több száz éve készített erdélyi csemegét, melynek első írásos emléke 1450-ből datálható.


kürtőskalács

Kürtőskalácsot sütnek Győr sétálóutcájában, a karácsonyi vásáron, az erdélyi Székelyudvarhelyről indult Vitéz Kürtős sütöde standján 2015. december 3-án. A Hungarikum Bizottság hungarikummá nyilvánította a kürtőskalácsot. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Első ismert receptje gróf zabolai Mikes Mária 1784. évi erdélyi szakácskönyvéből származik. A sütemény a 18. század végére a teljes magyar nyelvterületen, mind a polgári, mind a népi konyhaművészetben elterjedt, receptje azóta számos népszerű magyar szakácskönyvbe is bekerült. A Dunántúlon botra tekercs, dorongfánk, dorongos fánk, az ország keleti területén kürtőskalács, kürtősfánk, kürtős pánkó, kürtős elnevezések ismertek. Nem meglepő, hogy legújabb hungarikumunk újból a gasztronómia területéről került ki, legtöbb hungarikumunk ugyanis a magyar konyha remeke, vagy legalábbis valamilyen mezőgazdasági termék. 55 hungarikumunk közül jelenleg 20 tartozik ebbe a kategóriába.

MTI / MCOnet