Hungarikum lehet Makovecz Imre életműve

Hungarikum lehet Makovecz Imre életműve
A kormány felhívja a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy - 2016. március 31-i határidővel - tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a Makovecz-életművet a Magyar Értéktárba felvegyék.
A kormány visszavonta a Makovecz Imre életművének gondozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló 2013-as kormányhatározatot, egyúttal arról döntött, hogy Makovecz Imre születésének 80. évfordulójára - 2015. november 20. - tekintettel kiemelt feladatként kezeli a Kossuth-díjas építész hagyatékáról való gondoskodást, életművének a jövő nemzedékkel való megismertetését. Ezt szolgálja az az intézkedéssorozat, mely a Magyar Közlöny 2015. december 29-i számában megjelent. A 2011-ben elhunyt Makovecz Imre életművének gondozásáról szóló dokumentum szerint a kormány egyetért azzal, hogy Makovecz Imre életműve olyan kulturális és nemzeti értéket képvisel, amelynek megóvása, gondozása, és életművének a jövő nemzedékkel való megismertetése kiemelten fontos feladat.

mak frd

A makói fürdő - egy a sok közül

Az ezzel kapcsolatos intézkedések közé tartozik - az értéktárba vétel mellett -: a Városkúti út 2. szám alatti műteremház Makovecz Imre Emlékközponttá alakítása, a Makovecz Imre Alapítvány működésében való állami szerepvállalás, az építész munkásságát bemutató reprezentatív kiállítás, és munkásságának egybegyűjtése, egyes alkotásainak műemléki védelme, településfejlesztési-épülettervezési modelljének oktatása, az életművet képező egyes ingatlanok szerepének újragondolása, felújítása, valamint a tervezési szakaszban ragadt épületek megvalósítása, melyre létrehozzák a Makovecz Imre Pályázati Alapot. Az alap 2016-ban 5,5 milliárd, majd évi 1,4 milliárd forintból gazdálkodhat.

MTI / MCOnet