Bőköz Fesztivál szeptemberben az Ormánságban

Bőköz Fesztivál szeptemberben az Ormánságban
Négy ormánsági falu (Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi) 37 helyszínén száznál is több ingyenes zenei, irodalmi, színházi, képző- és népművészeti programmal várja a látogatókat szeptember 3. és 6. között az V. Bőköz Fesztivál.
Az ország egyik legelhagyatottabb térsége az Ormánság, amely, noha egészen különleges tájegység, számos gazdasági, demográfiai és egyéb problémával küzd. Az elmúlt öt-hat esztendőben azonban a térség kezd magára találni, újjáéledni, ehhez hozzájárul a mostanában tapasztalható kulturális önazonosságra ébredés - mondta el a Bőköz Fesztivál sajtótájékoztatóján Hoppál Péter kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos. Mint emlékeztetett, öt éve Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi azért fogott össze, hogy a saját értékeiket maguk is felfedezzék és a látogatóknak is bemutassák. Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője hozzáfűzte: az ország egyik legdélebbi részében található négy falu összesített lakossága is alig haladja meg az ezer főt. Ezek a települések azonban egyedülálló építészeti örökséget őriznek, melynek kiemelkedő darabjai a fakazettás templomok, amelyek autóval 10-20 percnyire vannak csupán a harkányi fürdőtől és a siklósi vártól - jegyezte meg.


Bőköz Fesztivál szeptemberben az Ormánságban

Pataki András fesztiváligazgató elmondása szerint a rendezők célja, hogy a Bőköz Fesztivál túlmutasson a maga keretein és hozzátegyen valamit a térséghez, mintaprogramként hatással legyen a négy falu társadalmi fejlődésére is. Mint hozzátette, a rendezvénysorozat idei programját a nemzeti összetartozás jegyében hirdetik meg: a trianoni döntés centenáriumra emlékezve lesz például kopjafaállítás és gyümölcsfaültetés, de határon túlról érkezik számos népzenei és néptáncos csoport is. A négy település polgármesterei - Szolykóné Pfeifer Gabriella (Kémes), Pál Csaba (Szaporca), Bokor Géza (Tésenfa) és Németh Tamás (Drávacsehi) - hangsúlyozták, kicsi falvakról van ugyan szó, ezek azonban rengeteg kinccsel, értékes építészeti örökséggel és különleges gasztronómiai hagyományokkal rendelkeznek.