Békés megye értéktára - Szakmai nap Békéscsabán

A Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája október 8-án kedden Békés megye értéktára címmel szakmai napot szervezett a Csabagyöngye Kulturális Központban Békéscsabán az érdeklődő önkormányzatok, kulturális intézmények és civil szervezetek képviselői számára.


A Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájának munkatársai az elmúlt hetekben előzetes egyeztetést folytattak a helyi értéktárak felállításáról a békési és a szeghalmi járás településvezetőivel.  A további eredményes munka érdekében október 8-án kedden szakmai napot szerveznek a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az előadások során a résztvevők megismerkedhettek az értéktár jelentőségével, törvényi hátterével és szabályozásával, az értékgyűjtő munka lépéseivel és módszereivel, sőt még a helyi gasztronómia és a közgyűjtemények világában is kalandozhattak.

 

nemzeti értékek, hungarikumok

A Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája október 8-án kedden Békés megye értéktára címmel szakmai napot szervezett a Csabagyöngye Kulturális Központban Békéscsabán



A megjelenteket Kocsis Klára, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájának vezetője köszöntötte, mjd Pappné Máté Erzsébet, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Hungarikum Bizottság Titkárságának kommunikációs szakreferense beszélt a nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozásáról.

Farkas Zoltán,

Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, a Békés Megyei Értéktár Bizottság elnöke mutatta be a  Békés megye értéktárat, valamint a bizottság munkáját



 Békés megye értéktárát  Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, a Békés Megyei Értéktár Bizottság elnöke mutatta be a jelen lévő érdeklődőknek. Emlékeztetett: a bizottság 2013. szeptember 19-én tartotta meg első, alakuló ülését. Elnökhelyettesük Dr. Erdész Ádám, tagjai pedig Andó György, Dr. Goda Péter, Prohászka Béla, Simon István és Závoda Ferenc. A Békés Megyei Értéktár Bizottság segít megőrizni, felidézni és a későbbiekben menedzselni is a megyei jellegzetességeket.

 

Prohászka Béla

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének alelnöke, a Békés Megyei Értéktár Bizottság tagja, Venesz-díjas mesterszakácsis előadást tartott a békéscsabai szakmai napon

 



Felsorolta a megyei Hungarikumokat, értékeket, és amelyek a jövőben azok lehetnek: Gyulai Vár, Békési Szilvalekváros Papucs, illetve Munkácsi Mihály. Elnök úr előadását követően pedig Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének alelnöke, a Békés Megyei Értéktár Bizottság tagja, Venesz-díjas mesterszakács a "Megyei értékek a gasztronómia területéről" címmel tartott előadást a Csabagyöngye Kulturális Központban.

 

-KT-