Az Országházban tartották meg a 2015. évi Pálinka Országkóstoló eredményhirdetését

Az Országházban tartották meg a 2015. évi Pálinka Országkóstoló eredményhirdetését
Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, egyben a Hungarikum Bizottság elnöke  díjazta a 2015. évi Pálinka Országkóstoló helyezettjeit. "A pálinka az ország első számú hungarikuma, e kincs megőrzése és továbbfejlesztése nagyon fontos" - hangzott el az eseményen.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, egyben a Hungarikum Bizottság elnöke

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, egyben a Hungarikum Bizottság elnöke  díjazta a 2015. évi Pálinka Országkóstoló helyezettjeit


Magyarország idei legjobb pálinkája az 1 Csepp Pálinkaház Zenit Szőlő-kései meggy vegyes gyümölcspálinkája lett, a legeredményesebb pálinkafőzdének járó elismerést ebben az évben az Árpád és Vadász Pálinkák - Kisrét Manufaktúra Kft. kapta. Emellett számos arany, ezüst és bronz minősítést, valamint 9 Champion díjat is odaítéltek. Budapesten, a Parlamentben megrendezésre került díjátadón elhangzott:  az idei pálinka országkóstoló a  korábbi pozitív kezdeményezések egyesítésével magában foglalja az országos pálinka és törkölypálinka, valamint a magán és bérfőzött párlatok versenyére érkezett mintákat, továbbá a pálinka kiválóságok kiválasztását. A Pálinka Országkóstoló segíti, hogy a pálinkát kedvevők minél több és minél jobb magyar pálinka közül választhassák ki az ízlésüknek legmegfelelőbbet.  A kiváló minőségű magyar pálinkát pedig már nemcsak itthon, hanem külföldön is egyre szélesebb körben ismerik és keresik -  mondta Fazekas Sándor.

 

 2015. évi Pálinka Országkóstoló ,  Nemzeti Pálinkakiválóság Program

 A Parlamentben jelentették be, hogy tovább folytatódik a Nemzeti Pálinkakiválóság Program

Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős államtitkára azt emelte ki: a minisztérium három kiemelt programja közül az egyik a Nemzeti Pálinkakiválóság Program. Fazekas Sándor megerősítette: 2015-ben is töretlenül folytatódik tovább a tavaly elkezdett Nemzeti Pálinkakiválóság Program. Ennek alapvető célkitűzése a magyar pálinka, mint hungarikum minőségének folyamatos fejlesztése, ismertségének további növelése. Szakáli István Loránd, hungarikumokért is felelős helyettes államtitkár szerint a pálinkának  legalább olyan kiemelt, országra jellemző itallá kell válnia mint a franciáknál a konyak vagy a skótoknál a whisky.


A rendezvényen kiemelték: A pálinka az a termék a Hungarikumok Gyűjteményében, ami gazdaságélénkítő szerepet is betölthet, hiszen a lepárlással foglalkozó kis- és közepes vállalkozások tevékenységükkel nagyban hozzájárulhatnak a helyi gazdaság és turizmus élénkítéséhez


MTI/FM/MCOnet

Fotó: Pelsőczy Csaba