A magyar értéktárba kerülhet Székely Aladár és Rónai Dénes életműve

A magyar értéktárba kerülhet Székely Aladár és Rónai Dénes életműve
A gyulai települési értéktár bizottság a megyei és a magyar értéktárba, valamint a hungarikumok gyűjteményébe javasolja Székely Aladár és Rónai Dénes gyulai fotóművészek életművének felvételét.
A gyulai települési értéktárba már bekerült a két fotóművész munkássága, ezt követően terjesztik fel a megyei értéktárba, amely javasolhatja a magyar értéktárba, valamint a hungarikumok gyűjteményébe való felvételt. Durkó Károly, gyulai önkormányzati képviselő szerint az értéktárba kerülés hozadéka az lehet, hogy többen megismerik a művészek nevét és munkásságát. fotóművészet

Székely Aladár (1870-1940) és Rónai Dénes (1875-1964) is Gyulán született. Székely Aladár megreformálta a korabeli magyar portréfényképezést, Rónai Dénes pedig a hazai filmgyártás és bábszínházi élet születésénél bábáskodott, műterme a kor művészelitjének találkozóhelye volt."Székely Aladár és Rónai Dénes is világhírű fényképész volt, és maradandót alkottak. A 20. század eleji kort, a hangulatot, az akkor élő és alkotó magyar művészek portréit készítették el, szinte festői hangsúlyokkal, amelyek nélkül szegényebbek lennék. Olyan lenyomatot adtak nekünk, amelyre vigyáznunk kell" - fogalmazott.
/T.D.