A magyar borokat nemzetközileg is elismerik

A magyar borokat nemzetközileg is elismerik
A 18. prágai nemzetközi bor és delikát élelmiszer vásáron ismét elismerés érte a kiváló magyar bort:  egy Tokaji aszú nyerte el az idén a cseh miniszterelnök Arany Pohár díját.
Budai Gyula nagy2Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos a rendezvényen elmondta: "Jó döntés volt, hogy Magyarország nemzeti standdal volt jelen Prágában".

Budai Gyula a statisztikákra hivatkozva közölte, a magyar borok egyre népszerűbbek Csehországban. Míg 2013-ban 85 ezer hektoliter magyar bor kelt el itt, addig tavaly évben már 127 ezer. Tavaly mintegy kétmillió euróval nagyobb értékben exportáltunk bort Csehországba, mint 2013-ban.

A hatputtonyos, 2008-as évjáratú Tokaji aszú mellett magyar borok még két arany és három ezüst érmet is nyertek, s a magyar stand megkapta a legjobb nemzeti stand elismerést is.

Emellett egy másik versenyen 31 érmet hoztak haza az egri borászok Bordeaux-ból, a borok olimpiájának is nevezett rangos megmérettetésről. A szakemberek 6 arannyal, 8 ezüsttel és 17 bronzéremmel öregbítették Eger hírnevét. Habis László, polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: azok a borászok, akik kiemelkedő minőségű borokat hoznak létre, maguk is kivételesek, és akárcsak boraik, rengeteg kiváló erénnyel rendelkeznek, magukban hordozzák többek között az “egri értékeket”.


MTI/MCOnet