A hungarikumok sorába lépett a gulyás leves

A hungarikumok sorába lépett a gulyás leves
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter bejelentette, hogy a Hungarikum Bizottság döntése értelmében a hungarikum gyűjteményébe került a magyar gulyásleves, a pálos rend és a hollóházi porcelán.
Az indoklásban kiemelik, hogy a gulyásleves világszerte ismert magyar étel, így jelentős hatása van a vendéglátásra és a turizmusra, míg a pálos rend nyolc évszazádos múltja meghatározó szerepet tölt be a magyar történelemben és kultúrában, a 240 éves hollóházi porcelán pedig sokszínű, egyedi forma- és dekorvilágának köszönheti az elismerést. A Magyar Értéktár is bővül a csíksomlyói pünkösdi búcsúval, a magyar népmesék rajzfilmsorozattal, a vert csipkével és a gemenci gímszarvassal.


A hungarikumok sorába lépett a gulyás leves
A Hungarikumok sorába lépett a gulyás leves, a világszerte ismert étel jelentős hatással van a vendéglátásra és a turizmusraFazekas Sándor hangsúlyozta, hogy a hungarikum törvény alapján a hungarikumok és más nemzeti értékek kiemelt állami figyelemre - szükség esetén akár szakmai vagy jogi segítségre is - számíthatnak, valamint pénzügyi támogatásban részesülhetnek a hungarikum alap keretéből. A keddi bővítéssel 70-re nőtt a hungarikumok és 161-re a Magyar Értéktárban szereplő értékek száma.

MTI/T.D.