A hungarikum Védőnői Szolgálatot ünnepelték a Parlamentben

A hungarikum Védőnői Szolgálatot ünnepelték a Parlamentben
A Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer 2015-től hungarikumnak minősül. A Magyar Védőnők Napja alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és  Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár is beszédet mondott a Parlamentben.
Centenáriumot ünnepel idén a védőnői szolgálat, amely 2013-ban Magyar Örökség Díjat kapott, 2014-ben bekerült a Magyar Értéktárba, idén áprilisban pedig, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszert felvették a Hungarikumok Gyűjteményébe. Balog Zoltán  június 13-án a Parlamentben megköszönte a védőnők munkáját, s úgy fogalmazott: "A védőnők nemcsak a gondoskodó arca, hanem a kinyújtott segítő keze is az államnak".Meg kell becsülni azt a ma már hungarikumnak számító értéket, amelyet a védőnők képviselnek - tette hozzá.  Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár az ünnepségen bejelentette, hogy a szakmai kollégiumi rendszeren belül önálló védőnői tagozat jön létre, és a vállalkozásban dolgozó védőnők is mentesülhetnek az iparűzési adó megfizetése alól.
 

 Meg kell becsülni a védőnők által képviselt értékeket
 
A védőnői szolgálat ma alapintézmény, felbecsülhetetlen értékű emberi hálózat - emelte ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntőjében. Az ünnepségen az idén alapított Védőnői szolgálatért-díjat Dobos Lajos Józsefné védőnő vehette át, Batthyány-Strattmann László-díjban heten részesültek, köztük Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke. Pro Sanitate-díjban tizenkét védőnő részesült.


Fotó: Bartos Gyula

MTI, EMMI, MCOnet