A gulyás, mint hungarikum

A gulyás, mint hungarikum
Hamarosan hungarikum lehet a gulyás, ugyanis kezdeményezték a leghíresebb magyar étel felvételét a hungarikumos soraiba. Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke több helyen is bemutatta már a magyar gasztronómia eme egyediségét, főként a kínaiak érdeklődése a számottevő.
A nemzeti értékeinket nem csak megvédeni, dokumentálni és ápolni kell, hanem széles körű hazai és külföldi bemutatása, megismertetése is elsődleges. A gulyás még nem tartozik hivatalosan a hungarikumok soraiba, ám Prohászka Béla már többször is járt Kínában, hogy bemutassa a magyar gasztronómia eme kiemelkedő ételét. Szavai szerint ízig-vérig magyar ételről van szó, hiszen tartalmazza a magyar értékeket, mint a mangalica, a szürkemarha és pirospaprika, minden erőteljes magyar ízzel rendelkezik, illetve teljes mértékben egyedi ételről van szó.
A gulyás, mint hungarikum


A gulyás szinte elválaszthatatlan a pörkölttől és paprikástól, a legtöbb feljegyzésből az sem derül ki, hogy éppen melyikről van szó, ugyanis az elnevezések használata nem volt egységes. Teljes mértékben paraszti étel, amely az alföldi pásztorélet során alakult ki. Az első szemléletes leírás 1790-ből származik, ám figyelembe véve készítésének egyszerűségét és a pásztorok életkörülményeit, elképzelhető, hogy a gulyás (pörkölt, paprikás) mint ételtípus létezése már hosszú évszázadokra tekintett vissza.A gulyás, mint hungarikum 
A gulyás hungarikummá nyilvánításának folyamata már elkezdődött, Prohászka Béla szerint akár már jövő év elejére bekerülhet a Hungarikumok Gyűjteményébe. Jelenleg az ágazati értéktárba adták be a kérelmet, amelyben az egyes ágazatokért felelős miniszterek azonosítják az értéket, majd javaslatot tesznek a Hungarikum Bizottság felé. Emellett megyei, tájegységi, települési és külhoni magyarság értéktára van, akik szintén javaslatot tehetnek a hatáskörükbe vonatkozó értékek felminősítésére.


/T.D.