Alföldi kamillavirágzat - extra gyulladáscsökkentő, bisabolol-komponenssel

 Alföldi kamillavirágzat - extra gyulladáscsökkentő, bisabolol-komponenssel
Az egyedi, alföldi kamillavirágzat a Hungarikum Bizottság 2015. októberi ülésén kapott hungarikum minősítést, a díj átadására a II. Hungarikum Gálaesten, 2015. december 2-án a Pesti Vigadóban került sor.
Hazánkban a gyógynövények gyűjtése és feldolgozása évszázados múltra tekint vissza, a népi gyógyászatban több évszázaddal ezelőtt felismerték a kamilla jótékony, gyógyító erejét. A kamilla görcsoldó, epehajtó hatása miatt vált kedveltté. Hazánk egész területén vadon terem, jelentősebb termőállománya az alföldi szikes területeken van, tömegesen megtalálható a Tisza-vidék víz állotta talaján, az úgynevezett szikfoltokon - hangzott el a díjátadón.


A hungarikum-minősítést és az érte járó díjat Czirbus Zoltán, a Herbária Zrt. vezérigazgatója vette át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől, V. Németh Zsolt hungarikumokért felelős államtitkártól, és a Hungarikum Bizottság képviseletében Lezsák Sándortól.

Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) népies elnevezései: szüzekanyja, bubulyka, nemes pipitér. A székfű elnevezés a szikes talajra vonatkozik nevében. Bár a világ több országában vadon jelen van, sőt néhol termesztik is, olyan tulajdonságokkal, mint alföldi változata - másutt nem rendelkezik. Ugyanis ahogy egy korábbi cikkünkben már bemutattuk: Alföldünk egyedi klímája növeli benne a gyulladáscsökkentő hatóanyagot. Ezért is lett hungarikum ez az őshonos kárpát-medencei gyógynövény, az alföldi kamilla.

MCOnet