Závogyán: érték alapú közösségek mutatkozhatnak be

Závogyán: érték alapú közösségek mutatkozhatnak be
Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője szerint a Magyar Értékek Napján azok a közösségek is bemutatkozhatnak, amelyeket az értékek kötnek össze.
Az NMI ügyvezetője felidézte: a 2012-es év mérföldkő volt a kultúrában dolgozó szakembereknél, a hungarikum törvény megalkotása mellett ebben az évben indulhatott el a kulturális alapellátás. "Szerencsés találkozás volt ez, amely  lehetővé tette, hogy az elmúlt években nem csak szellemiségében induljon el ez a mozgalom, hanem ténylegesen a közösségekben is megélhetővé váljon" - hangsúlyozta Závogyán Magdolna. Hozzátette, hogy ez egy nagy váltás volt, hiszen ez lehetővé tette, hogy ismét a kis közösségek építsék fel és erősítsék meg a magyar identitástudatot.

A Nemzeti Művelődési Intézet operatív szerepet vállal a hungarikum mozgalomban, módszertani szerepvállalásával segíti a közösségekben a mozgalom beágyazódását - fejtette ki. "Egy olyan hálózat kialakulása indult el, amely megyei és Kárpát-medencei szinten egyaránt kiépül. A világon nincs még egy olyan speciális szakma, amely nemcsak felnőtt képzésben és ifjúság politikában gondolkodik, hanem közösségekben." Véleménye szerint a kultúrának és az értékeknek is van népességmegtartó ereje, és az ezek által szerveződött közösség bemutatkozhatnak majd a Magyar Értékek Napján.
A rendezvény kapcsán felidézte, hogy minden évben megrendezésre kerül már megyei szinten az értéknap, amely az országos szintű rendezvény csúcsosodik ki. 2017-ben újdonságként játékokkal szólították meg a fiatalokat, idén pedig minden települési értéktár vezetőit egy konferenciára hívták meg. Závogyán Magdolna hozzátette: idén már 1127 települési értéktárat tartanak számon, ez országos szinten több mint 30 százalékos arány. "Szeptember 7-én több mint 600 települési értéktár vezetője fogadta el a meghívásunkat, így a konferencia teltházas lesz. Olyan témák kerülnek terítékre majd, mint az értékek a közmédiában, továbbá hungarikumként bemutatkozik a herendi porcelán és a táncházmozgalmak" - fejtette ki. Véleménye szerint a konferencia nagyszerű lehetőséget biztosít az ötletgyűjtésre és a kapcsolatrendszer kiépítésére.