Lezsák: minél több mozgósítő erőforrásra van szükség

Lezsák: minél több mozgósítő erőforrásra van szükség
A IV. Magyar Értékek Napja sajtótájékoztatón Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: minél több ehhez hasonló rendezvényre van szükség.
"20 esztendő előkészítés után 2012-ban fogadta el az Országgyűlés a magyar értékekről és hungarikumokról szóló törvényt, melynek az a feladata, hogy összegyűjtse és dokumentálja az értékeket" - idézte fel Lezsák Sándor. Hozzátette, hogy ennek szellemében jött létre a Hungarikum Bizottság is, melynek feladata hogy a hungarikum mozgalmat segítse. "Ugyanakkor a törvény nem kötelezte a helyi és települési értéktárak létrehozását, mégis mára közel 1500 jött létre" - hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke.

Véleménye szerint minél több olyan mozgosítő erőforrásra van szükség, mint a Magyar Értékek Napja, hiszen az ilyen egyedülálló események továbbgyűrűznek. Hozzátette, hogy a rendezvény konferencia részén kiemelt figyelmet kap majd az értékek megtartó ereje, hiszen ezek tartanak össze bennünket. Interjú keretében elmondta: nincs tehetségtelen ember, nincs érték nélküli település - csak tehetségtelen politika, amely nem képes lehetőséget teremteni. Ugyanakkor a 2012-es törvény megteremti a szüskéges feltételeket, és külön öröm, hogy a települések élnek ezzel.