II. MAGYAR ÉRTÉKEK NAPJA - Bejelentő sajtótájékoztató Budapesten

II. MAGYAR ÉRTÉKEK NAPJA - Bejelentő sajtótájékoztató Budapesten
A sokszínű magyar kultúra örömünnepére készülnek 2015. szeptember 12-én Budapesten, a Szent István Bazilika előtti téren. A Magyar Értékek Napját a Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségével közösen rendezi meg, immár második alkalommal.


A Budai Vigadó Muharay Elemér termében tartották meg 2015. szeptember 7-én a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége által megrendezésre kerülő Magyar Értékek Napjának sajtótájékoztatóját. Mint elhangzott: az egész napos, több száz fellépőt és közreműködőt bevonó program célja, hogy felhívja a figyelmet a hazánkban fellelhető értékek sokszínűségére, azok megőrzésének és továbbadásának felelősségére. A Szent István Bazilika előtti téren felállított pavilonokban Magyarország 19 megyéje, valamint a határon túli magyarság szervezetei mutatják meg nemzeti kultúránk kincseit, hagyományait, tárgykultúráját és a térség emblematikus kulturális értékeit. Szellemi örökségünk méltó reprezentálása a felállított színpadon a kiemelkedő eredményt elért hazai és határon túli amatőr művészeti csoportok bemutatóival is kiegészül.  Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnökeAz eseményen ismét kiállításra és bemutatásra kerül a Magyar Értékek Vándortérképe és Vándorkódexe. A szimbólum értékű kódex és a térkép 2013-ban a Magyar Értékek Napjáról indult országjáró útjára. Az elmúlt hónapokban a térképen kézlenyomatukat hagyták mindazok, akik számára az értékek jelentik a közösség egységének és erejének alapját. A gyermekek számára a Magyar Értékek és Hungarikumok játszóháza kínál színvonalas szórakozást óriási szabadtéri játékokkal, ismeretterjesztő foglalkozással.  A Magyar Értékek Napját egy új programelem, a terményáldás teszi még emlékezetesebbé: az eseményen minden megye egy-egy jellegzetes terménye ökumenikus szertartás keretében kerül megáldásra.Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár beszéde


 
Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke a budapesti sajtótájékoztatón a Hungarikum törvényről, és hozadékairól is beszélt. Eredményként könyvelte el, hogy immár közel 600 településen van helyi Értéktár, minden megyében van Megyei Értéktár. A magyarság és a kereszténység nemzeti ünnepének nevezte a II. Magyar Értékek Napját, amely nemcsak a nemzeti értékek mustrája lesz, hanem szellemiségében is teljes mértékben igazodik a Hungarikum törvényhez. Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szerint a Hungarikum törvény immár 3 esztendeje jó iránymutatást ad ahhoz, hogy hogyan tudjuk a XXI. század eszközeivel feldolgozni és közkinccsé tenni azt, amire méltán büszkék lehetünk. Hozzátette: A Magyar Értékek Napja többek között egy olyan komoly problémát hivatott kezelni: az elidegenedésból fakadó közösségi lét hiányát.

 


Dr. Pesti Imre országgyűlési képviselő, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének elnöke
 

 Dr. Pesti Imre országgyűlési képviselő, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének elnöke elmondta: a szövetség egyik fő feladata, hogy segítse a településeket, kisebb közösségeket az értékkeresésben. A Magyar Értékek Napjával kapcsolatban hangsúlyozta: ez a rendezvény nem csak Budapestről szól, hanem Magyarországról, a kis- és nagytelepülésekről, a Kárpát-medencéről. Szeretnék, ha közösen mutatnánk be értékeinket magunknak, tágabb környezetünknek és az egész világnak.  Polyák Albert a Nemzeti Művelődési Intézet mb. főigazgatója végül, de nem utolsó sorban felhívta a figyelmet arra, hogy a Hungarikum törvény végrehajtását szabályozó kormányrendelet nevesítette a Nemzeti Művelődési Intézetet, mint fő feladatellátót e területen, ezért az intézet alapvető, fő feladatának tekinti az értékfeltárást, hiszen minden más tevékenységük is ezen alapul - legyen az amatőr művészeti mozgalom, vagy éppen társadalmi, és gazdaságfejlesztési programok. 


Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet mb. főigazgatójának beszédeII. MAGYAR ÉRTÉKEK NAPJA

Tervezett program

 

9.30 – 10.00: Honvédelmi Minisztérium vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Katonazenekar

Programnyitó bemutató a Szent István Bazilika lépcsősorán

 

10.00 – 10.30: Ünnepélyes megnyitó

10.30: Bemutatkoznak Magyarország megyéi és a határon túli szervezetek (kiállítás, színpadi programok)

 

Színpadi műsor:

˗       Virtus Kamara Táncegyüttes, Gyöngyössolymos (Heves megye)

˗       Balassagyarmati Dalegylet, Balassagyarmat (Nógrád megye)

˗       Magyar agarász bemutató, Szeged (Csongrád megye)

˗       Bogyiszló Zenekar, Bogyiszló (Tolna megye)

˗       Béri Balogh Ádám Táncegyüttes és Sárarany Népi Zenekar, Körmend (Vas megye)

 

12.00 – 13.30 Ökumenikus terményáldás

A megyék jellegzetes terményeinek, termékeinek ökumenikus megáldása

 

13.30-tól

Színpadi műsor:

˗       Navrang Együttes (Bács-Kiskun megye)

˗       Kecskemét Táncegyüttes, Kecskemét (Bács-Kiskun megye)

˗       Népdal Kurdi Gábor, Páll Zsanett, Pőcze László kísérő táncos (Komárom

˗       Esztergom megye)

˗       Somogy Táncegyüttes, Kaposvár (Somogy megye)

˗       Figemadár Citerazenekar, Tarpa (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

˗       Nagyváthy Néptáncegyüttes, Keszthely Táncegyüttes, (Zala megye)

˗       Szironta Együttes, Besnyő (Fejér megye)

˗       Kislaptáros Zenekar, Mosonmagyaróvár (Győr-Moson-Sopron megye)

˗       Kanizsai Dorottya Fúvózenekar, Siklós (Baranya megye)

˗       Anjou Udvari Lovagok Egyesülete, Debrecen (Hajdú-Bihar megye)

˗       Ezerjó Szentmiklós Néptáncegyüttes (Jász-Nagykun-Szolnok megye)

˗       Radics Tibor tárogatóművész (Veszprém megye)

˗       Bodrog Néptáncegyüttes, Sárospatak (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

˗       Darida Duó (Békés megye)

˗       KÉVE Néptáncegyüttes, Ráckeve (Pest megye)

˗       Táncház a KÉVE Néptáncegyüttes közreműködésével.

 

17.30: Szabadtéri programok zárása

 

18.00 – 19.00: Szentmise a Szent István Bazilikában

 

19.00 – 19.30: Kórushangverseny a Szent István Bazilikában

Sebestyén Márta Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes, előadóművész és a Hunyadi Véndiák Kórus közös hangversenye

 

Kiegészítő programlehetőség:

 

Magyar Értékek és Hungarikumok játszóháza, a Parlament és a Néprajzi Múzeum látogatása, városi séta

A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségével (MNHSZ) közösen 2015. szeptember 12-én a rendezi meg második alkalommal a  Magyar Értékek Napját Budapesten

A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségével (MNHSZ) közösen 2015. szeptember 12-én a rendezi meg második alkalommal a  Magyar Értékek Napját BudapestenA rendezvény fővédnökei: Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke; Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke; Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke; Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter; Dr. Pesti Imre országgyűlési képviselő, a Magyar Nemzeti Értékek ésHungarikumok Szövetségének elnöke.

Az esemény további véédnökei: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter; Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter; Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár; Tarlós István Budapest főpolgármestere; Halász János országgyűlési képviselő, a Magyar Művészeti Akadémia felügyelő bizottságának elnöke.
nka_logo_2012_rgb

A II. Magyar Értékek Napja Rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta
 
MCOnet