Gasztronómiai és kulturális sokszínűség Békés megyében

Gasztronómiai és kulturális sokszínűség Békés megyében
Zalai Mihály a Békés Megyei közgyűlés elnöke és Dr. Takács Árpád kormánymegbízott egyetért abban, hogy a megye értékekben gazdag, amit meg kell mutatni.
Zalai Mihály szavai szerint a Kárpát-medence szívében található, és hat nemzetiség által alkotott Békés megye kultúrája rendkívül sokszínű, melyet a Magyar Értékek Napja ötletére ők is bemutatnak: idén immár másodjára rendezték meg a megyenapot, amely nagy sikerrel zajlott le. Büszkén szólt arról, hogy 75 településük közül 40-en már működik helyi értéktár, aktív munkájukat jelzi, hogy jelenleg 800 települési értéket tartanak számon.

"Ne legyünk kishitűek, nézzünk körül a szűken vett környezetünkben, mert olyan értékek vesznek bennünket körbe, amelyeket egy távolról érkező ember könnyen észrevesz, de mi ezekben a kulturális közegekben élve nem veszünk észre. Legyünk nyitottak és befogadóak saját értékeink iránt" - hangsúlyozta.
Dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal vezetője szerint előtérbe helyezik a vidékfejlesztést, az elmaradott térségek felzárkóztatását, a foglalkoztatást, a turizmust és a gasztronómiát. "Azzal, hogy Békés megyében rengeteg fürdőhely és turisztikai látványosság van, elmondható, hogy turisztikai nagyhatalom Magyarországon" - fogalmazott. Kiemelte, hogy az élelmiszergyártás területén is meghatározó a megye, ennek bizonyítéka, hogy több békési cég is átvehette a Magyar Termék Nagydíj elismeréseket.


/T.D.