XIII. Helyi Termék Ünnep Kecskeméten

XIII. Helyi Termék Ünnep Kecskeméten

Megrendezésre került a XIII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál Kecskeméten. A rendezvény Kecskemét főterén 2021.augusztus 12-én vette kezdetét.  


A kecskeméti XIII. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál rendezvényét V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos nyitotta meg.

A hazai különlegességek, kiemelkedő nemzeti értékek, hungarikumok megismertetésének és használatának fontosságát hangsúlyozta a miniszteri biztos. Mint mondta, a kecskeméti rendezvény jó példa arra, hogy a helyi termékek beilleszthetők a hungarikumok mellé, ugyanakkor nemcsak termékeket mutat be, hanem a magyarságra, a tájegységre jellemző értékeket, sajátos ételeket, italokat, szokásokat, dallamokat, táncokat is.
V. Németh Zsolt a helyi termékek iránti megnövekedett érdeklődés okai közül kiemelte, hogy ezek a termékek egészségesek, egyediek, nem tömegtermékek.

A miniszteri biztos felhívta a figyelmet arra, hogy a hagyományok is átalakulnak, csiszolódnak, megújulnak az ételek, új termékek jelennek meg, de látszik, hogy az ősi kultúrával lehet élni a 21. században.
„A fesztivál megmutatja, hogy a minőségből nem szabad engedni, emellett hogyan lehet kulturális értéket előállítani és gazdasági, turisztikai sikereket is elérni ezzel” - fogalmazott.

Köszöntőt mondott a rendezvényen továbbá Prof. dr. Sztachó-Pekári István, a Kecskeméti Települési Értéktár bizottság elnöke. A fesztivál kiemelt vendége Lakitelek polgármestere, Madari Róbert.


N.D

Forrás: hungarikum.hu

Fotó: MTI/Bús Csaba