Védelmet kap a Tokaji Aszú a kínai piacon

Védelmet kap a Tokaji Aszú a kínai piacon
Egy Kína és az Európai Unió közt hamarosan véglegesített megállapodást követően száz-száz termék kap a már megszokott védjegyek mellett eredetmegjelölést, ezzel biztosítva a minőségi, eredeti áruk forgalmát a két fél közt. A földrajzi árujelzőt kapó áruk közt van hungarikumunk, a Tokaji Aszú is.
Száz európai termék Kínában, száz kínai termék Európában kap egyelőre védelmet, de a listabővítést már tervezik. A megállapodás 2021. januárjában lép életbe, köztük olyan kínai termékeket találunk, mint bizonyos teák, rizs, bizonyos borok vagy akár a jakhús. Az európai portékák többek közt a görög feta, az ír viszki vagy a magyar Tokaji Aszú.

A földrajzi árujelzők a védjegyeken túl biztosítják, hogy az adott tájegység adott terméke eredeti, nem hamisított és minősége garantált. Ez a kereskedőnek azért jó, mert könnyebben tudja magas áron értékesíteni termékét, a fogyasztó pedig védve van a hamisítástól.
tokaji
 
Hungarikumunk, a Tokaji Aszú
 

Az Agrárminisztérium közlése szerint a nemes hungarikumból 1,5-1,6 millió euró értékben exportálnak Kínába évente.

Tokajon az aszú képződéshez igen kedvező mikroklíma uralkodik, többek közt ezért kiemelkedő világszinten is a Tokaji Aszúnk. Emellett a tőkén szárad meg a szőlőszem, amelyet kézzel szednek le gondosan, majd tölgyfahordókban érlelik sziklába vájt pincében. Régen a patikák felső polcain is megtalálható volt kedvező élettani hatásai miatt.M. A. 
Forrás: index.hu