Szaloncukor, Aranyfácán és pápai sonka – Itt vannak az új hungarikumok

Szaloncukor, Aranyfácán és pápai sonka – Itt vannak az új hungarikumok
Három új elemmel lett gazdagabb a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár. A szaloncukor, az Aranyfácán sűrített paradicsom és a pápai sonka került be a hungarikumok sorába.
Újabb három elemet vettek fel 2024. június 18-án a Hungarikumok Gyűjteményébe, illetve a Magyar Értéktárba.

Hungarikummá vált a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom, a Magyar Értéktárba pedig a pápai sonka került be – számolt be a vince.hu.
 
A szaloncukorról kevesen tudják, hogy bár nálunk rendkívül népszerű, annak alapja minden valószínűség szerint a francia fondant-cukor – a kikristályosodott cukormasszát a 14. században kezdték készíteni Franciaországban. Majd német cukorműves mesterek által került a 19. században hazánkba, ahol sok változtatáson esett át, míg a mai formáját elnyerte – írta a vince.hu.
 
Hungarikum lett a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom - Fotó: aranyfacan.hu
Hungarikum lett a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom - Fotó: aranyfacan.hu


Az Aranyfácánt csakis magyar földeken termesztett paradicsomból készítik, de az egész világon ismert, míg a pápai sonka ugyancsak világhírű hazai termék.

Hungarikummá vált még egyébként a kocsi is – így a Hungarikum Bizottság döntésével összesen kilencvenkettőre emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma. A Magyar Értéktárban jelenleg 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartanak számon – írta meg a vince.hu.

Kis fotó: szaloncukorbolt.hu

B.A.