Prohászka Béla: Vannak hasonlóságok a vietnámi és a magyar konyha között

Prohászka Béla: Vannak hasonlóságok a vietnámi és a magyar konyha között

Orbán Viktor meghívására vett részt Prohászka Béla, az MNHSZ alelnöke a vietnámi miniszterelnök tiszteletére rendezett eseményen. A mesterszakács komoly lehetőségeket lát a két ország közötti gasztrokulturális kapcsolatokban.

Magyarországra látogatott január közepén Pham Minh Chinh, Vietnám miniszterelnöke, aki több megállapodást is kötött Orbán Viktorral, hazánk miniszterelnökével a két ország közötti együttműködés megerősítésére.

A Pham Minh Chinh tiszteletére adott esten a Karmelita kolostorban jelen volt Prohászka Béla mesterszakács is, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, akit maga Orbán Viktor hívott meg az eseményre.

Prohászka Béla felidézte, hogyan is indult a Magyarország és Vietnám közötti szorosabb gasztrokulturális kapcsolat.

„Az egész 2022 áprilisában kezdődött, a Visegrádi Négyeknek rendezett jazzfesztiválon. Itt találkoztam először a vietnámi SaigonTourist vezetőivel, illetve Szojka Szilvia Éva akkori főkonzul asszonnyal. Az eseményen bemutattunk egy-két remekművet a magyar konyhából. Köztük elsősorban természetesen a gulyáslevest, de volt marhapörkölt, Gundel palacsinta, töltött káposzta is. Ez annyira sikeres lett, hogy utána felkértek a magyar gasztrokultúra és hungarikumok, értékek bemutatására a vietnámi SaigonTourist iskolájában, egy tematikus hét keretében. Ez nagy öröm volt, hiszen a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének az a célkitűzése, hogy ezeket a termékeket, alapanyagokat és hungarikumokat népszerűsítse” – mondta el az MNHSZ alelnöke.

 
A Pham Minh Chinh tiszteletére adott esten jelen volt Prohászka Béla is
A Pham Minh Chinh tiszteletére adott esten jelen volt Prohászka Béla is

„Első héten a mesterszakácsoknak, délután pedig a diákoknak tartottam tematikusan főzőórát: előétel, leves, főétel és desszert. Egy-két előételt ki is emelnék, hiszen az MNHSZ tagjai között szerepel a Gyulahús Kft. is, bemutattam tehát hungarikumként a gyulai kolbászt, a 8 tojásos száraz tésztát, a csipetkét, a cérnametéltet. Előétel volt a libamáj is. Főételként a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikum Szövetségének legnagyobb ékességével, a magyar gulyáslevessel rukkoltam elő, szegedi hungarikum fűszerpaprikával. De helyet kapott itt a kőrösi halászlé, a tiszai halászlé, a paprikáscsirke galuskával – utóbbi különösen kuriózum volt a számukra. Kiemelném a karcagi birkapörköltet is. Nagyon tetszett nekik desszertként a rétes, a Gundel palacsinta és az aranygaluska is” – mesélte a mesterszakács.

Vannak hasonlóságok a két konyha között

Prohászka Béla megjegyezte, hogy bár valóban különleges a vietnámiak számára a magyar, vannak hasonlóságok a két konyha között.

„A vietnámiban is találunk a magyarral megegyező konyhatechnológiai eljárásokat, ilyen a pirítás vagy a csíkokra darabolás például. Az ázsiai és a Kárpát-medencében élő népek jellemzően csíkokra vágják az alapanyagokat. Ilyen nálunk a  tokány. Ugyancsak hasonlóságot mutat a zöldfűszerek használata. Gazdagon használják az ételek készítésében a fűszereket a vietnámiak is. A kinn töltött hét tehát erről szólt - nagy sikere volt, s végül egy gálavacsora keretében mutatták be  azokat az értékeket, amelyeket a vietnámi szakácsokkal, diákokkal készítettek el. A fogadáson a SaigonTourist vezetősége, valamint politikai vezetők is jelen voltak” – mesélte Prohászka Béla.

Híre ment, hogy milyen kitűnő a magyar konyha és féltve őrzött kincseinket – a gulyáslevest, kacsa- vagy libamájat - Magyarországon is meg lehet kóstolni – tette hozzá a mesterszakács.

„A következő héten Vietnámban tematikus filmvetítések is voltak. Minden egyes, moziban levetített film után - az ipari minisztériumhoz tartozó ipari egyetemen - Mucsi Balázs kollégámmal együtt elkészítettük a fantasztikus süteményeket, például halas szendvicset, burgert. Úgymond, életre hívtuk a filmben szereplő gasztrokulturális részt egy kis kóstolóval. Ez is nagyon egyedinek számított. Az odalátogató vendégek, akik megnézték a filmet, kaptak egy gasztrokulturális élményt is” – mesélte Prohászka Béla.

 
Gyümölcsöző együttműködések jöhetnek létre Magyarország és Vietnám között
Gyümölcsöző együttműködések jöhetnek létre Magyarország és Vietnám között

Az MNHSZ alelnökét menet közben kértek fel, hogy tartson az ipari egyetemen előadást a hungarikumokról és magyar értékekről.

„A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikum Szövetségének célja, hogy minél több helyen megismerjék a 8 kategóriáját, legyen szó agrár- és élelmiszeripari termékekről, vagy turizmusról és vendéglátásról.  Az épített örökségekről, az egészségről, a kultúráról szintén átadtam egy kis ízelítőt a hallgatóknak” – mondta el az alelnök.

Ezután jótékonysági est keretében szintén bemutatták a magyar ételeket, illetve azokat az adományokat, amelyek a Covid-árváknak lettek felajánlva – ez egy igen szép, kimagasló gesztus volt.

Mint Prohászka Béla elmondta, ez az időszak 2022 októbere és decembere közé tehető.

A következő fontos lépés 2023 februárja volt, amikor a diplomáciai kapcsolatok évfordulójára rendeztek egy fogadást a Ho-Si-Minh-i Continental Hotelben, ami egyébként Vietnám legrégebbi szállodája.

Óriási megtiszteltetésnek tartottam, hogy a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségét kérték fel a rendezvénysorozat lebonyolítására. Jómagam mindig szeretek fejlődni, bemutatni a magyar értékeket és hungarikumokat, olyan közegben, ahol vevők az emberek ezekre a csodálatos ételekre, alapanyagokra. Nagyon sok jó kollégámmal, vendéggel találkoztam itt, akik nemcsak szívesen fogyasztották az ételeket, hanem beszélni is tudtunk velük azokról - ezzel is elősegítve, hogy Magyarországra minél több vendég érkezzen” – mesélte az MNHSZ alelnöke.

Gyümölcsöző együttműködések jöhetnek létre Magyarország és Vietnám között

Prohászka Béla nagy lehetőségeket lát a hazánk és Vietnám közötti együttműködésben, amely gyümölcsöző lehet gasztronómiai, kulturális és gazdasági szempontból, de a Magyar Értékek és Hungarikumok Szövetségét illetően is. Ehhez maga a szövetség is hozzájárulhat.

„Ha most a 21. század gasztronómiáját nézzük - egy kicsit a fine dining irányába tartunk -, a vietnámi konyhának például van egy Pho levese. Ez igen hasonló a magyar gasztrokultúrában jelenlevő húsleveshez, amelyet hosszú ideig alacsony hőmérsékleten főznek az ízek kiaoldása miatt és nagyon gazdagon tálalják. Magyarországon, akár csak Budapesten is sok a Pho levesező. Bízom abban, lesz rá lehetőség, hogy magyar konyhák Vietnámban is működjenek – mondta Prohászka Béla. - Ami az alapanyagokat illeti, a magyar piacokon széleskörű a kínálat, s mi azt szeretnénk, hogy a vietnámi boltok polcain is megjelenjenek ezek a termékek. Például a Gyulai kolbász, a Pick szalámi, a Csabai kolbász, a Tokaji Aszú vagy a libamájtermékek. Mindez nagy előny lenne az MNHSZ szempontjából is, hiszen nagyon fontos, hogy a tagjaink meg tudjanak jelenni a hazai és a nemzetközi kiállításokon, vásárokon, illetve a szállodaiparban beszállítóként is” – magyarázta a mesterszakács.

Magyarország és Vietnám között 2025-ben lesz 75 éves a kapcsolat. Az ünnepségen a tervek szerint szintén beépítenék a fogadás menüjébe a magyar értékeket és hungarikumokat.

 
Prohászka Béla nagy lehetőségeket lát a hazánk és Vietnám közötti együttműködésben
Prohászka Béla nagy lehetőségeket lát a hazánk és Vietnám közötti együttműködésben

Tudásátadás és szakképzés

Az MNHSZ alelnöke arról is beszélt, hogyan biztosíthatják a tudás átadását a fiatal generáció számára.

„Fontos, hogyan is tudjuk átadni a diákoknak a megszerzett tudást és élményeket. Ez az oktatáson keresztül a legegyszerűbb. A mai fiatalok már a médiának köszönhetően is megismerhetik, megtapasztalhatják egymás vendéglátás-kultúráját, legyen az éttermi felszolgálás, szakács munka vagy cukrászat. Kiemelkedő fontosságú, hogy hazánkban az oktatás terén a Békéscsabai Szakképzési Centrum lehetőséget kapott arra, hogy együttműködési megállapodást kössön a SaigonTourist szakiskolájával, ahol egy kölcsönösségi elv alapján a szakoktatók és diákok is megismerhetik egymás gasztrokultúráját.”

A tematika úgy van megtervezve, hogy egyik héten az egyik ország mutatja be a saját gasztrokultúráját, következő héten pedig a másik ország. A harmadik részben kulturális eseményeken vesznek részt, melyek keretében az ország természeti örökségét ismerhetik meg – mondta el Prohászka Béla.

Kovács-Búcsú Adrienn

Fotók: MCOnet