Magyarország gasztronómiai hungarikumai felsorakoztak a Betyár Napokon

Magyarország gasztronómiai hungarikumai felsorakoztak a Betyár Napokon
Erős mezőnnyel indított Kondoroson a XVI. Betyár Napok. A térség meghatározó gasztronómiai, hagyományőrző rendezvényén itt most nem a fellépők hosszú sorára gondolunk, hanem Erős Pistára és Piros Aranyra valamint a pálinkára, unikumra, kürtös kalácsra és a jóféle kolbászokra.
Talán a kedves olvasó is kitalálja, hogy Magyarország gasztronómiai hungarikumai mutatkoztak be egy kóstoló keretében a fesztiválon. Prohászka Béla olimpiai bajnok mesterszakács szakértő tájékoztató kíséretében „tálalta” a gasztronómiai csemegéket, melyeknek nagy része Békés megyében kiemelten is ismert. A hungarikum pálinka hazájaként akár Békés megyét is megnevezhetnénk, hiszen korábban a vörösszilvából készült szilvapálinka földrajzi eredetvédettséget kapott Békés megye 17 településén, ami azt jelzi, itt bizony értenek a pálinkakészítéshez. Persze nem csak ahhoz! A szintén hungarikum csabai kolbász nem csak a nagy érdeklődést kiváltó kóstoláson váltott ki elismerő bólogatást, hanem pár órával később, a 2000 adagos, ingyenes ételosztáson a Kondorosi Betyár Lebbencs tésztája között is kiváló ízvilágot alkotott.


XVI. Betyár Napok

 A Kondorosi Betyár Lebbencs tésztaMagyarország gasztronómiai hungarikumainak kóstolóján persze ott volt még a pick téliszalámi, az akácméz, az Erős Pista és a Piros Arany, a kürtös kalács is. A bemutató autentikus környezetét pedig annak az 1740 körül, nyolc út találkozásánál épült Kondorosi Csárda falai jelentették, ahol Rózsa Sándor is gyakorta megfordult egykor. A XVI. Betyár Napok tehát idén egy szinttel feljebb emelte azt a korábban is a rendezvényt fémjelző, autentikus gasztronómiai ízeket bemutató küldetést, mely a pásztorságból származó betyárok gasztronómiai hagyományain alapszik./T.D.