Hungarikum lett a Piros Arany és az Erős Pista

Hungarikum lett a Piros Arany és az Erős Pista
A Hungarikum Bizottság 2015. januárjában döntött úgy, hogy a Piros Arany és az Erős Pista felvételt nyertek a Magyar Értéktárba, pénteki döntésük értelmében pedig a Hungarikumok Gyűjteményének soraiba léphettek be.
A kecskeméti székhelyű, 100%-ban magyar tulajdonban lévő Univer Product Zrt. több, mint 40 éve saját, kizárólag magyar termelői körre épülő termeltetési modellt alakított ki. Az 1960-as évektől kezdték gyártani a Piros Arany ételízesítő paprikakrémet, később pedig az Erős Pista nyers darált erős fűszerpaprika készítményt. Az Univer a paprika termesztés családi hagyományait követve fejlesztette ki a Piros Arany ételízesítőt. A tubosos paprika sikere után vezette be a piacra az Univer az Erős Pistát, mely durván darált erős fűszerpaprika készítmény és főként levesek, főételek utóízesítésére használatos.

Hungarikum lett a Piros Arany és az Erős Pista
A Piros Arany és Erős Pista termékek fűszerpaprika alapanyaga 100 %-ban hazai termesztésű, a kalocsai és szegedi tájkörzetekből származik

„Több évtizedes tradíció és kitartó, minőségi munka vezetett oda, hogy két klasszikus paprika készítményünk elnyerje a Hungarikum kitüntető címet. Magyarként, kecskemétiként és univeresként nagyon büszke vagyok vállalatunk kiemelkedő elismerésére" - mondta Molitórisz Károly az Univer Product Zrt. vezérigazgatója. Mindkét termék megtalálható a Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeit tartalmazó „Hagyományok-Ízek-Régiók” gyűjteményben, ami az Európai Bizottság Euroterroirs programjának magyar megfelelője./T.D.