Farsangi forgatagban kalauzolta Prohászka Béla Novák Katalint

Farsangi forgatagban kalauzolta Prohászka Béla Novák Katalint

Maga is beszállt a fánkkészítésbe a Főzz és segíts! farsangi eseményen Novák Katalin köztársasági elnök, akit Prohászka Béla mesterszakács, az MNHSZ alelnöke kalauzolt a standok között Békéscsabán.

Farsangi forgatagot rendeztek Főzz és segíts! néven Békéscsabán. A jótékonysági eseményen - melyet a CsabaParkban tartottak meg a Békés Vármegyei Kormányhivatal és a Nemzeti Agrárgazdsági Kamara szervezésében -, Novák Katalin köztársasági elnök is részt vett – tudatta Prohászka Béla, olimpiai aranyérmes mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, aki maga is Békés vármegyéből, Gyuláról származik.

Ő vezette végig Novák Katalint a standok között, ahol a jelenlevő önkormányzatok és nemzetiségek bemutatták gasztronómiájukat és hagyományaikat. Kilenc települési önkormányzat és hat vármegyei nemzetiség volt jelen, a rendezvénnyel szociális intézmények lakóit támogatták.

Farsangi forgatagban kalauzolta Prohászka Béla Novák Katalint
Farsangi forgatagban kalauzolta Prohászka Béla Novák Katalint
 
A fánk készítésébe a köztársasági elnök asszony is bekapcsolódott – farsangi fánkból egyébként csaknem 1000 darabot sütöttek jótékonysági céllal, az édességből küldtek a Gyöngyház Integrált Szociális és Gyermekvédelmi Központ Békés vármegyei intézményébe, a Békéscsabai Életfa Idősek Otthonába, a Békéscsabai Kistérségi Intézményfenntartó Központba, valamint az Evangélikus Szeretetotthonba is. Novák Katalin kivette részét abból is, hogy a fánkokat eljuttassák a gyermekekkel foglalkozó intézményekbe – írta oldalán Prohászka Béla.

A Főzz és segíts! programban résztvevők látványfőzéssel készültek – helyi alapanyagokból -, számos finomságot készítettek, melyekből az államfőt is megkínálták.

A Főzz és segíts! program 2023-ban indult el, s a jótékonyság mellett fontos céljául tűzték ki, hogy bemutassák a Békés vármegyei értékeket – mondta el dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja a rendezvényen. A tavalyi, első programot a gyulai várkertben, a Gyulai Pálinkafesztivál részeként rendezték meg, a csapatok akkor paprikás krumplit készítettek gyulai kolbásszal.

 
A köztársasági elnök asszony maga is részt vett a fánkok készítésében
A köztársasági elnök asszony maga is részt vett a fánkok készítésében

Novák Katalin a látogatása során a vármegye gazdasági, szociális, demográfiai helyzetéről, a fejlesztésekről, beruházásokról, de a nehézségekről is tájékozódott, valamint megtekintette Békés vármegye természeti és épített örökségeit.

A Főzz és segíts! programon kínált finomságok között a farsangi fánk mellett olyan ételeket lehetett megismerni és megkóstolni, mint például a Bigosz lengyel nemzeti étel, a cigány káposzta, a Rătişe hagyományos román étel, a Farsangi huncutság vagy a Zwack aranya nevű fantáziaételek, a haluska, a Kecskesajtos sertésjava Magyardombegyházi módra, a Méhkeréki uborkás pulykaragu, a Vésztői sajtos szűzérmék serpenyőben pirítva vagy a Csesznica szerb sütemény – tudatta Prohászka Béla.

Fotók: prohaszkabela.com

K.B.A.