Életre keltek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Életre keltek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren
Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékparkban húsvéti hagyományőrző programokat tartottak.
 
A húsvéti hosszú hétvégén az Ópusztaszerre látogatók számára felejthetetlen programokat tartottak a Nemzeti Történeti Emlékparkban.


husvet
Kipróbálhatták a tojásfestést 

Az érdeklődők megismerhették a tojásfestés praktikáit és kipróbálhatták a húsvéti kalács sütését. A malom mellett Paprikajancsi csúzlizdája és Kádár Ferkó fotószínháza fogadta a vendégeket, míg a Szeri Gyógynövényházban teakóstoló és gyógynövény-kvízzel készültek.

A Nomád Parkban 10. századi tevékenységeket próbálhattak ki a vendégek: lőhettek íjjal, emellett kipróbálhatták a nemezelés és szalagszövés technikáit is. A lovaspályán megismerhették a nomádok félelmetes harcmodorát, fegyvergyakorlatait és lovasjátékait. A Puszta Háza kiállításaival a természet értékeit tárták az érdeklődők elé, a madármegfigyelési nap keretében madárgyűrűzésen vehettek részt a vendégek.

Húsvét vasárnap délelőtt Puskás József természetfotóiból nyitottak tárlatot a Pixelbe zárt Dél-Alföld címmel. A Hungarikum tárházban a szegedi halasbicskáról és a késesmesterségről nézhettek meg kiállítást az érdeklődők.

Húsvét hétfőn délelőtt a gyerekek tojást kereshettek a skanzenben, ahol a déli harangszó után az Ányási kápolnánál Antal Imre plébános a hagyományoknak megfelelően megszentelte a kalácsot, a sonkát és a tojást.

Az ünnep leglátványosabb eleme, a húsvéti locsolkodás sem maradhatott el, a viseletbe öltözött legények vizes vödrökkel felkeresték a skanzen házainál a lányokat.


BG
Forrás: MTI
A képek illusztrációk