Amit tudni érdemes róla - Nemzeti kincsünk, a kuvasz

Amit tudni érdemes róla - Nemzeti kincsünk, a kuvasz
A kuvaszról szóló könyv jelent meg januárban a fajta népszerűsítésére. A kilenc magyar hungarikum kutyafajta egyike rendkívüli adottságokkal bír, 2020-ban pedig százzal több kis kuvasz született Magyarországon, mint az előző években.  

Nemzeti kincsünk, a kuvasz címet kapta az állatot népszerűsítő könyv. A megjelenést a hungarikum bizottság is támogatta. A következő évek során is írnak majd ki hungarikum-pályázatot, akár könyvkiadás támogatására, akár a kutyák egyéb népszerűsítésére. A kuvasz 2020-ban kedveltebb házőrző volt, mint korábban, a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület elnöke, Pischoff Ferenc szerint százzal több kiskutya született tavaly. 

 

kuvasz
A kuvasz

 

A magyar kutyafajták egyedszámának szinten tartását és növelését az agrárminisztérium többféleképp támogatja a népszerűsítő programoktól kezdve a DNS-alapú vizsgálatokig. A kuvasz tartását például azzal is ösztönzik, hogy az állat törzskönyvi költségeit január 1-jétől az állam állja.  

A magyar pásztor- és kutyafajták közé tartozó kuvasz 2017 márciusában került be a Hungarikumok Gyűjteményébe. Leírásuk alapján hozzátartoznak a magyar tájhoz. Az állat hatalmas testű, fehér bundájú, mely makacsságáról éppúgy híres, mint hűségéről és eszéről. Kiváló őrző-védő eb.        

M. A. 

Forrás és fotó: mti/Kovács Tamás