A hungarikum törvény a teljesítményről szól

A hungarikum törvény a teljesítményről szól
Szakáli István Loránd, hungarikumokért is felelős helyettes államtitkár az I. Hungarikum Pikniken arról beszélt, hogy bár a hungarikum törvény elfogadásával az egész Kárpát-mendecére kiterjedő mozgalom jött létre, viszont a továbblépéshez szükség van az elmúlt évek tapasztalatainak és eredményeinek összegzésére.
Kiemelte, hogy a hungarikum mozgalom három fontos alapon nyugszik; egyszerre van jelen benne a lélek, az érték és a minőség. Több mint ezer településen jött létre értéktár az elmúlt években, a megyei értékek száma immár meghaladja az 1700-at, a települési értékek száma pedig elérte a 7000-et. A számokból látszik: "polgárjogot nyert a hungarikumok ügye", a közös siker eléréséhez ugyanakkor nélkülözhetetlen volt az egyének és a közösségek általi nagymennyiségű önkéntes munka elvégzése.


A hungarikum törvény a teljesítményről szól
A hungarikum továbblépéséhez elengedhetetlen online kommunikáció fenntartása, a Hungarikum Élmény- és Rendezvényközpont jövőbeli létrehozása, a nemzeközi jelenlét megerősítéseSzakáli István Loránd kiemelte, a magyar hungarikum törvény nem csak a hungarikumokról, hanem a munkáról, a teljesítményről, továbbá az összes nemzeti értékről is szól, ezek mögött ugyanis létező és összetartó közösségek állnak. A helyettes államtitkár beszélt még a hálózatosodás szükségességéről, a hungarikum mozgalmat illetően ugyanis nem képzelhető el továbblépés a helyi szereplők, az értéktárak, a helyi önkormányzatok, valamint a civil szervezetek együttműködése nélkül. Elengedhetetlen a hatékony online kommunikáció fenntartása, a további eredményességhez nagyban hozzájárulhatna a Hungarikum Élmény- és Rendezvényközpont jövőbeli létrehozása, a nemzeközi jelenlét megerősítése, valamint a diaszpóra magyarságának hatékonyabb megszólítása - hangzott el a szakmai napon.

FM/T.D.