A Hungarikum Bizottság debreceni ülésén bővítette a hungarikumok körét

A Hungarikum Bizottság debreceni ülésén bővítette a hungarikumok körét
Nemcsak a hungarikumok listája, de kiemelt nemzeti értékeink köre is bővült 2015.október 13-án, amikor is a Hungarikum Bizottság megtartotta kihelyezett ülését Debrecenben.
Fazekas Sándor, a Hungarikum Bizottság elnöke jelentette be, hogy 54-re nőtt a hungarikumok száma: ezentúl ide tartozik a debreceni páros kolbász, a fröccs, a bajai halászlé és az alföldi kamillavirágzat is.  Hogy miért? A debreceni páros kolbász olyan népi eredetű étel, amely saját kultúrával rendelkezik a mangalica tenyésztéstől a feldolgozáson és a kereskedésen át a vendéglátásig. Az, hogy a 200 éves fröccs bekerült a hungarikumok közé, a szőlőtermesztést és a kulturált borfogyasztást is segítheti a miniszter szerint.Az egyedülálló bajai halászlé ezer éves halászati kultúrára támaszkodik, s a köré szervezett fesztivál több mint tízezer embert vonz évente. A kamilla virágzat pedig a magyar Alföld egyik legértékesebb gyógynövénye, a népi gyógyászat legfontosabb felfedezése.

A Hungarikum Bizottság debreceni ülésén bővítette a hungarikumok körét

A Földművelésügyi Minisztérium tárcavezetője hozzátette: a debreceni tanácskozás döntése alapján a Magyar Értéktárba került a szerencsi csokoládé, ezzel 127-re nőtt az értéktárban lévő termékek száma. Az eseményen részt vett és felszólalt Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője, volt debreceni polgármester is. Bejelentette: képviselőcsoportjuk kezdeményezi hazai elkülönített fejlesztési forrás létrehozását annak érdekében, hogy a hungarikumok igazi piaci szereplőkké válhassanak itthon és külföldön egyaránt.MTI/MCOnet