25. Jubileumi Kolbászfesztivál Békéscsabán

25. Jubileumi Kolbászfesztivál Békéscsabán

Idén 2021. október 29-31 között tartották meg a 25. Jubileumi Kolbászfesztivált, amely új helyszínen zajlott a CsabaParkban. A Kolbászfesztivál hűen az eddigi évekhez, most is a csabai kolbász hagyományainak megőrzésére, ápolására, népszerűsítésére, illetve a tudás átadására épült.

Az elmúlt időszakban a járvány miatt elmaradtak a szakmai rendezvények, versenyek, és a most megtartott eseményen is komoly egészségügyi előírásoknak kellett megfelelni.

A háromnapos ünnepen kolbászkészítő bemutatót tartottak 100 csapat részvételével, illetve a Csabai Kolbászklub látvány – disznóvágást is tartott, amely valódi élményt és értéket adott a látogatóknak. A fesztiválnak nagy a szerepe a hagyományőrzésben, a hagyományok ápolásában és továbbadásában.


csabaikolbasz_helyszin                                                                         Csabai Kolbászfesztivál új helyszínen


Az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László az első Csabai Kolbászfesztivál óta résztvevője a rendezvénynek, többször gyúrt és a zsűriben is részt vett. Idén a szárazkolbászversenyen pontozta a versenydarabokat.


csabaikolbasz_dijatado                                                                                   Prohászka Béla a díjátadón

A csapatok között a verseny során értékelésre került a hagyományőrzés, az egységkép és technológia is a Kolbászfesztiválon, továbbá a látványtechnika a „Látvány kolbászkészítő” versenyszámban.


Több mint 80 versenydarabból kellett kiválasztani a legjobbakat, nem kellett ugyanakkor mindenkinek minden kolbászt megkóstolnia, hogy hiteles eredmény születhessen. Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke csoportokra osztotta a pontozókat, és a versenydarabokat is, a pontszámok alapján a legjobb hat került a nagydöntőbe. 


csabaikolbasz_gyoztesek                                                                           2021-es Csabai kolbászfesztivál győztesei

Schäffer Ágnes, a Csabai Kolbászklub tagja nyerte a Csabai Kolbászfesztivál nemzetközi szárazkolbászversenyét, így 2019 után idén 2021-ben ismét hölgy vihette el a legrangosabb esemény első helyezését.

 

N.D