Hungarikumokról tartottak konferenciát az agrárágazatban

Hungarikumokról tartottak konferenciát az agrárágazatban

Hungarikumok és földrajzi árujelzők az agrárágazatban címmel rendeztek országos szakmai konferenciát az Agrárminisztériumban április 4-én.

Szakmai konferencia zajlott az Agrárminisztériumban április 4-én, a Magyar Védjegy Egyesület és a minisztérium szervezésében, Hungarikumok és földrajzi árujelzők az agrárágazatban címmel.

A hungarikumok témakörében számos előadást hallgathattak meg a jelenlévők.

Horváth Imre, Agrár- és Élelmiszergazdasági Szakbizottság titkár a Hungarikum Főosztályról „Kiemelkedő nemzeti értékeink és a hungarikumok” címen beszélt értékeinkről.

A békéscsabai Knyihár Mihály kolbászkészítő „A HÍR védjegytől a hungarikum védjegyig – jó példa bemutató” címmel tartott előadást.

A Hungarikum védjegy használatával kapcsolatos elméleti és gyakorlati kérdésekről beszélt dr. Szamosi Katalin, a Magyar Védjegy Egyesület alelnöke, a Hungarikum Védjegy Bizottság elnöke.
 
Hungarikumokról tartottak konferenciát az agrárágazatban - Fotó: vosz.hu
Hungarikumokról tartottak konferenciát az agrárágazatban - Fotó: vosz.hu


Kelemen-Zobor Enikő vezető kormány-főtanácsos, az Agrárminisztérium földrajzi árujelző referense „Az agrár-élelmiszeripari termékek földrajzi árujelző oltalmának új uniós szabályozása” címmel tartott előadást.

A kézműves és ipari termékek földrajzi árujelzőire vonatkozó uniós szabályozásról dr. Kovács Eszter osztályvezető beszélt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától, az Iparjogvédelmi Jogi Osztályról.

A program második részében zömében a földrajzi árujelzők kerültek a középpontba.

Dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke „Mit ér az eredetvédelem a piacon” címmel tartott előadást.

Dr. Sidlovits Diana kertészeti csoportvezető, a Nemzeti Agrár Kamara Mezőgazdasági Igazgatóságának kertészeti csoportvezetője a földrajzi árujelzők jelentőségéről beszélt az agrárágazatban.

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke „Földrajzi árujelzők és védjegyek a pálinka ágazatban” címmel tartott előadást.

Almási Gyula pénzügyőr alezredes, osztályvezető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szellemi Tulajdonjog-Védelmi Osztályáról gyakorlati tapasztalatokat osztott meg a földrajzi árujelzők hamisítása területéről.

A VOSZ Női Vállalkozói Szekciójától Lakatosné Lukács Zsuzsanna elnök és Gláser-Katona Zsuzsanna társelnök „A VOSZ Női Vállalkozói Szekció tevékenységében a Hungarikum védjegy és a földrajzi árujelzők népszerűsítése a női vállalkozások körében” címmel tartott előadást.

Ezt követően az agrárgazdasági szervezetek vezetői szorosabb együttműködést kezdeményeztek a Női Vállalkozói Szekcióval a jövőre vonatkozóan.

Fotó: vosz.hu

B.A.