Zsigó Róbert : A kormány célja a minőségi közétkeztetés

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a közétkeztetés szakmaközi szervezeteinek képviselőivel egyeztetett a közétkeztetés aktuális kérdéseiről.

közétkeztetési törvény

A kormány célja a minőségi közétkeztetés

 

 


Dr. Pesti Imre,Zsigó Róbert hangsúlyozta: a cél, hogy minőségi alapanyagokból, korszerű konyhatechnológiával előállított egészséges ételek készüljenek a naponta másfél-kétmillió embert kiszolgáló közétkeztetésben. Hangsúlyozta:  a rossz minőségű közétkezetés nemcsak elégedetlen fogyasztóval, de egyre szaporodó ételhulladékkal is jár. Ezt a minőség-vezérelt közétkeztetési rendszer megvalósításával, valamint a közétkeztetésben dolgozók képzésével küszöbölnék ki.

Bognár Lajos helyettes államtitkár kiemelte egy átfogó közétkeztetési törvény, valamint a hozzá kapcsolódó végrehajtási jogszabályok megalkotásának fontosságát.

Az emberi erőforrások minisztere által jegyzett, még tavaly tavasszal megjelent közétkeztetésről szóló rendelet 2015.január 1-én lépett hatályba.A jogszabály részletesen szabályozza az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát.  A rendelet értelmében tilos egyebek mellett a szénsavas vagy cukrozott üdítő, valamint a magas zsírtartalmú húskészítmény felhasználása és a szakértők javaslatára fokozatosan

Prohászka Béla

csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét. A rendelet összeállításánál a Mintamenza Program és a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége javaslatait is figyelembe vették a jogalkotók.


"A kormányzat elhatározott célja volt, hogy a magyar lakosság egészségi állapotán látványosan javítson. Ennek egyik eleme a magyar étkezési kultúra átalakítása" - nyilatkozta korábban a rendelet kapcsán Dr. Pesti Imre, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének elnöke.

A Mintamenza Program szakmai vezetője, Prohászka Béla szerint egy jól  működő rendelet fontos ahhoz, hogy leszabályozza a folyamatokat, mert így lehet biztosítani az ellátottaknak a magas színvonalú ellátást, mind az alapanyagra, mind a főzéstechnológiára, vagy éppen az étkezési kultúrára vonatkozóan.

 

-kt-