Závogyán Magdolna a Nemzeti Művelődési Intézet és a közétkeztetési kultúra kapcsolatáról

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója az intézet feladatairól és mintaprojektjeiről beszélt az Országos Mintamenza Program Közép-Dunántúli programindító konferenciáján.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatójának beszéde



Závogyán Magdolna elmondta, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet az Emberi Erőforrások minisztériumának háttérintézménye, így részt vesznek a stratégiai jellegű kormányzati anyagok előkészítésében a közművelődés területén. Feladataik közé tartozik a szakterületekhez kötődő Hungarikumok összegyűjtésének segítése, a helyi és megyei Értéktárak összeállításának kezdeményezése. Kiderült: a Hungarikum Klubok, illetve a Helyi értéktárak feltérképezése minden megyében kötelező feladatai a megyei módszertani irodáknak. Ezekbe a helyi értékekbe természetesen beletartozik a lokális gasztronómia és az ehhez kapcsolódó hagyományok is.

Závogyán Magdolna,

Neves előadókkal együtt szólalt fel Závogyán Magdolna a közétkeztetés kérdéskörében Felcsúton



Mesélt arról, hogy a helyi termékek megjelenése a mananpság egyre népszerűbbé váló fesztiválokon nagyon fontos szereppel bír. A főigazgató a mintaprojektjeik kapcsán többek között megemlítette a "Bőségkosár mintaprojektet". Ez Baranya megyében fog megvalósulni 2013.májusa és decembere között, amelynek keretén belül az önálló, háztáji gazdálkodás terjesztését és a lokális szinten megjelenő termékeket, terményeket próbálják beintegrálni a progamba.

Závogyán Magdolna,

Závogyán Magdolna az Országos Mintamenza Program Közép-Dunántúli programindító konferenciáján

 


A Kunszálláson megvalósuló mintaprojekt a "Zöld falu, helyi termékek piaci bevezetése" címet kapta. Ennek egyik eleme, hogy a helyi iskola konyhájában fogják az iskolás korú gyermekek édesanyái megtanulni azoknak az egészséges ételeknek az elkészítését, amelyeket a gyerekek a napközi ellátás során kapnak - fejtette ki Felcsúton Závogyán Magdolna.

MCOnet