Világmárka legyen a pálinka - a magyar kormány célja

A Boldogkőváralján tartott Gönci Barackfesztiválon a pálinka jelentőségéről beszélt Dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő (Fidesz).

A politikus elmondta:  a kormány célja, hogy a pálinka agrár vezértermékké, világmárkává váljon a következő években. Az agrárstratégiában külön is szerepel a pálinka, ráadásul a magyar pálinka védelmét a Fidesz vezette kormány már 2010-ben kezdeményezte.

Dr. Mengyi Roland

A pálinka jövőjéről Mengyi Roland meghallgatta a szakértő véleményeket is



Még abban az évben a kormány szabaddá tette a saját fogyasztásra szánt pálinka házi főzését ötven literig. 2012-ben a házi pálinkafőzőkben csaknem 12 millió liter pálinka készült, míg a kereskedelmi főzőkben 1,8 millió liter. A pálinka értékesítése ráadásul évről-évre nő - tudtuk meg Mengyi Rolandtól.

Fontos megjegyezni, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke 2013. márciusában jelentette be, hogy a ezentúl  a pálinka és a törkölypálinka is hivatalosan hungarikumnak minősül. Fazekas Sándor szerint a pálinka nemzeti ital, igazi magyar sajátosság, az elkészítés módja, a termelés, az ízvilág része a magyar hétköznapoknak és ünnepeknek egyaránt.     

 

Dr. Mengyi Roland

Dr. Mengyi Roland a Boldogkőváralján tartott Gönci Barackfesztiválon




A Pálinka:

A pálinka az erjesztett gyümölcsök lepárlásával készülő gyümölcspárlatok egy hagyományos, magyar fajtája. A név eredetvédettséget élvez: a „pálinka” elnevezést csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja. Leggyakoribb alapanyaga a szilva, a körte, az alma, a kajszibarack, a cseresznye, a szőlőtörköly és az eper, de bármilyen Magyarországon termett gyümölcsből (az osztrák tartományokban csak helyi kajszibarackból) készülhet. (Forrás: Wikipedia)

 

 

-csa-