Vantara Gyula: Békéscsaba hungarikuma a Csabai Kolbász

2012. október 19-22 között rendezték meg a 16. Csabai Kolbászfesztivált a Városi Sportcsarnokban, amelyen természetesen idén is részt vett Békéscsaba polgármestere, Vantara Gyula.  

A Csabai Kolbászfesztivál igazgatója, Hégely Sándor szerint az esemény kiváló példa arra, hogyan lehet visszatérni a gasztronómiai hagyományokhoz, megtanítani az embereket az egészséges élelmiszerek elkészítésére és fogyasztására. Az igazgató kiemelte: a csabaikolbász-készítés Békéscsabán visszatér az ősi tradíciókhoz, a kolbász helyben előállított friss sertéshúsból készül helyi pirospaprika hozzáadásával, családi műhelyekben. Ettől lesz hungaricum és prémium termék.

a 16. Csabai Kolbászfesztivál

2012. október 19-22 között rendezték meg a 16. Csabai Kolbászfesztivált a Városi Sportcsarnokban



A fesztivál szombati napján rendezték meg a hagyományos kolbászgyúró versenyt, amelyen 530 csapatban összesen 5-6 ezren készíttek kolbászt. Köztük Vantara Gyula békéscsabai polgármester, aki a fesztivál után nyilatkozott élményeiről.


- Hogyan értékeli az idei rendezvényt?
- A Csabai Kolbászfesztivál az idén is csodálatos, rendkívül sikeres volt, amelyre közel 100 ezren látogattak el. Rengeteg, minden korosztályt vonzó program kísérte a fő attrakciót: a kolbászkészítő versenyt.  Békéscsaba hungarikuma, a Csabai Kolbász mellett számos helyi termék is bemutatkozott.

Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere

Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere idén is beállt a kolbásztöltők közé


 
- Miért fontos a fesztivál Békéscsaba számára?
- Békéscsaba a Kolbász Fővárosa.  A Kolbász Fővárosa, hiszen itt máig élő hagyomány a házikolbász készítése pont úgy, ahogy apáink, nagyapáink és dédapáink tették generációkon keresztül. Ezért fontos, hogy a hagyományokat ápoljuk,  és hogy a Csabai Kolbász jól forgalmazott sikertermékké, sőt igazi turisztikai vonzerővé váljon. Fontos, hogy a helyi termelők biztos, kiszámítható piaci lehetőségeket találjanak. Ennek érdekében indítjuk el még ebben az évben CsabaPark beruházásunkat, amely a Csabai Kolbász hagyományait továbbfejlesztő rendezvényközpont lesz.

 

csabai kolbászfesztivál

Vantara Gyula: "Öröm volt nézni, ahogy a mellettünk lévő csapatnál egy öt éves kislány próbálta tekerni a kolbásztöltőt."



 
- Mesélne a Kolbásztöltő  versennyel kapcsoaltos élményeiről?
- A csapatunk által készített kolbász kitűnően sikerült, nagyszerű  hangulat volt. Rengeteg baráttal ismerőssel találkoztam, sőt ismeretlenekkel is megvitattuk a csabai kolbász készítésének fortélyait. Öröm volt nézni, ahogy a mellettünk lévő csapatnál egy öt éves kislány próbálta tekerni a kolbásztöltőt.