Öt új taggal bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke Ópusztaszeren jelentette be az 5 új hungarikumot. 2013. november 28-tól hungarikum lett Puskás Ferenc életműve, Kassai Lajos lovas-íjász módszere, a gyulai kolbász, a szikvíz és a magyar operett.

A Magyar Értéktárba való felvételre tizenkét javaslat érkezett; ötöt tudtak megtárgyalni, a többi a következő, várhatóan januári ülésen kerül napirendre. Novemberben bekerült Mathiász János szőlőnemesítő életműve, a Hercz és a Pick téliszalámi, a zsolnay porcelán és kerámia, valamint a badacsonyi kéknyelű őshonos magyar szőlőfajta.

 

A Hungarikum Bizottság ülése után Ópusztaszeren

 

 

Az új Hungarikumok:
Puskás Ferenc,
Puskás Ferenc:
Puskás Ferenc, Purczeld (Budapest, 1927. április 1. – Budapest, 2006. november 17.) olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes magyar labdarúgó, edző, az Aranycsapat kapitánya, a Nemzet Sportolója. Közismert becenevén Puskás Öcsi. A sportolót a világ minden részén ismerik, és teljesítményét Magyarországgal azonosítják.

Kassai Lajos lovas-íjász módszere:
A lovasíjászat sportként való újrateremtésének közismertté vált alakja Kassai Lajos. Több évtizedes kutatás és gyakorlás után mára megteremtette a modern kori lovasíjász sportot, melyet világszerte egyre többen űznek.

Gyulai kolbász:
A Gyulai kolbász (vagy Gyulai pároskolbász) amely meghatározott, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző alapanyagokból készült, eredetvédett, azaz csak Gyula és Békéscsaba városok közigazgatási határain belül előállított, fűszeres kolbászféleség.

Szikvíz:
A szikvíz, a köznyelvben szódavíz, nyomás alatt lévő szénsavas ital. Szikvíznek  csak olyan terméket szabad nevezni, amely szifonfejes palackba, vagy szifonfejes felvezető szárral ellátott szikvizes ballonba van töltve.  A magyar találmányt ugyanis jól ismerik a határokon túl is.

Magyar operett:
Az operett egy színpadi, zenei műfaj. Könnyed dallamvilággal átszőtt (szerelmi) történet, sok humorral fűszerezve. Témája vígjátéki, vidám, komikus, gúnyos elemeket egyaránt tartalmazhat. A cselekmény fonala prózai monológokban és párbeszédekben bontakozik ki, ezekhez kapcsolódnak a zenei tételek (zenekari nyitány, közjátékok, egyszerűbb formálású áriák, dalok, kuplék, együttesek a duettektől a kórusig) és a táncjelenetek, amelyek általában kortárs táncokra épülnek.


-tk-