Nyáron hungarikummá nyilváníthatják a magyar védőnői szolgálatot

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz európai parlamenti (EP-) választási listavezetője és Bábiné Szottfried Gabriella, a védőnői hálózat megújításáért felelős miniszteri biztos jelentették be: Hungarikummá válhat a védőnői szolgálat.


Jövőre százéves magyar védőnői szolgálat európai szinten is egyedülálló, hiszen  egyszerre foglalkozik a gyermekgondozással, a várandós kismamákkal, a gyermekágyas édesanyákkal és a szűrésekkel is. A magyar hálózat példaértékű lehet más európai uniós tagállamoknak is, továbbá cél, hogy a védőnőképzés európai központja Magyarországon legyen - hangzott el.  Bábiné Szottfried Gabriella miniszteri biztos a tájékoztatón úgy fogalmazott: "a védőnői szolgálat a mi nemzeti kincsünk".

 

 

Hungarikum lehet a védőnői szolgálat




A hungarikum törvény szerint most már bárki kezdeményezheti egy termék hungarikummá nyilvánítását. Bármely állampolgár, civil és gazdasági szervezet kezdeményezheti, hogy szellemi és kulturális javaink, szokásaink, jelképeink és egyedi termékeink közül valamelyik bekerüljön az alulról felfelé építkező Magyar Értéktárba. A Magyar Értéktárban nyilvántartott, megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket a Hungarikum Bizottság minősíti majd hungarikummá.

 

MTI/MCOnet