Mezőberényben bemutatták a Települési Értéktárat

A III. Töltöttkáposzta Fesztivál keretében a Települési Értéktár Bizottság munkájának és az elmúlt években elkészített és azóta is folyamatosan aktualizált helyi értékek gyűjteményének, a Helyi Értéktár anyagából összeállított kiállítás bemutatására került sor 2013. szeptember 21-én.


A bemutatón részt vett:

Prohászka Béla, a Békés Megyei Értéktár Bizottság tagja

Siklósi István Mezőberény Város polgármestere

Körösi Mihály, a Települési Értéktár Bizottság elnöke

Mezőberény, a háromnemzetiségű kisváros számtalan értéket rejt és kínál napjainkban is, s számtalan marad rejtve, nem felismerve annak értékét, jelentőségét. A város újratelepítése óta eltelt 290 év bebizonyította azonban az itt élő emberek fogékonyságát a múlt értékeinek megőrzésére. Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtára már évekkel ezelőtt felismerte a jövő nemzedéke számára megőrzendő értékek fontosságát és ezért az „MBER” helyismereti adatbázis létrehozásával megteremtette a most bemutatásra kerülő értéktár alapjait.

Prohászka Béla

Az elmúlt években elkészített és azóta is folyamatosan aktualizált helyi értékek gyűjteményének, a Helyi Értéktár anyagából összeállított kiállítás bemutatására is sorv került

 


A gyűjtőmunka, a rendszerezés és az Oktatási és Kulturális Bizottság által sarkallt folyamatos aktualizálás lehetővé tette, hogy ma egy közel 9000 rekordból/szócikkből álló értéktárral kezdhette meg a települési értékek azonosítását, annak gondozását a 3 tagú TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG.

A bizottság tagjai: Körösi Mihály elnök, Kovácsné Nagy Krisztina és Kisari Miklós.

A Városi Ligetben, a Madarak Háza előtti téren első alkalommal tekinthető meg a helyi értékek gyűjteményéből összeállított bemutató, melynek célja, hogy mindenki megismerje, felismerje, elismerje meglévő értékeinket és a város lakosságát további kutatásra ösztönözze.

III. Töltöttkáposzta Fesztivál

A III. Töltöttkáposzta Fesztivál keretében a Települési Értéktár Bizottság munkáját is bemutatták




Ízelítő  a város értékeiből:

  •     Népek barátsága c. alkotás– Várady Sándor munkája a három nemzetiség békés egymás mellett élését jelképezi.
  •     Szendrey Júlia szobor, Orlai Petrics Soma munkássága, Orlai - Petőfi barátsága
  •     Kettős-Körös hídjánál állított emlékmű
  •     Oroszlán Gyógyszertár: múlt század eleji gyógyszertár bútorzata és berendezése,
  •     a Kettős-Körös mellett található Bodoky Károly Vízügyi Múzeum
  •     kiemelkedő tehetségek: Prof. Dr. Bak Mihály onkológus, Dr Gschwindt András villamosmérnök, a Népművészet Mestere díj tulajdonosai Debreczeni János, Kiszely Jánosné, Tóth Sándor
  •     kulturális sokszínűség pl. a Berényi Napok, Töltött káposzta Fesztivál
  •     A sport területén Molnár Miklós edző, Winter Ilona és Iványi Dalma válogatott kosárlabdázók, a magyar kosárlabda sport Halhatatlanok Csarnokának tagjai, Kádas Adrienn karate világbajnok, vagy a világbajnok Mazsorett Együttes, és a „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosai nevét is meg lehet említeni.

 

mconet