Májusban hungarikum lehet az akác is

 Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő Brüsszelből üdvözölte a Hungarikum Bizottság azon döntését, amellyel a magyar akácot és az akácmézet felvette a Magyar Értéktárba. Az utolsó lépés a hungarikummá nyilvánítás lesz, amelyre reményeink szerint még májusban sor kerül. Ez mérföldkő lesz az akác elismertetése terén. ” – tette hozzá a képviselő az Akác-koalíció nevében.

Fazekas Sándor,

Az Akác-koalíció tagjai: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége, az Országos Erdészeti Egyesület, a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége, az Alföldi Erdőkért Egyesület, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara, a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara, a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, az Erdészeti Szaporítóanyag Terméktanács, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet, a Nemzeti Biomassza Egyesület, a Magyar Professzionális Méhészek Egyesülete, Szarvas Város Önkormányzata és Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő.

„A hungarikummá nyilvánítást követően azonban az Akác-koalíció feladatai nem érnek véget” – figyelmeztetett az EP-képviselő. Minél előbb el kell távolítani az akáccal való gazdálkodást indokolatlanul akadályozó jogszabályi és adminisztratív korlátokat.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter áprilisban Ensén méhészekkel egyeztette az ágazat fejlesztési lehetőségeit. A méhészek szerint az akácméz adja a méhészetek nyereségét, ha az Európai Unió előterjesztése magvalósul, a magyarországi termelők tönkremennek.A vidékfejlesztési miniszter támogatásáról biztosította a méhészeket és hangsúlyozta: minden lehetséges fórumon megvédjük a magyar akácot.  "Nekünk az a felfogásunk, hogy az akácot hungarikummá kell nyilvánítani, és nem üldözni kell, hanem telepíteni" - húzta alá Fazekas Sándor is.


EPP/VM/MCOnet

Fotó: Pelsőczy Csaba