Januártól egészségesebb a menzai közétkeztetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelete 2014.január 1-én lépett hatályba, amelynek hatására egészségesebb ételek kerülnek a gyerekek asztalára a menzákon.

A téli szünet után így remélhetőleg már kevesebb lesz a só, a cukor és több a zöldség, gyümölcs az iskolai menzákon . A rendelet szerint változatosabban (legalább 10 napnak kell majd eltelnie, hogy ugyanazokat az ételek kerüljenek terítékre. ) és a fehérje, a szénhidrát, a zsír arányaira odafigyelve kell főzni az iskolákban, óvodákban. Kitétel: minden étkezéshez állati fehérjét, húst, tojást vagy valamilyen tejterméket kell biztosítani. A menzán emellett tilos lesz szénsavas vagy cukrozott üdítőt, illetve nem gyümölcsalapú szörpöt adni a gyermekeknek.

 

Változik a menzai közétkeztetés 2014-től



A rendelet kiterjed minden olyan intézményre, amely a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint nevelési-oktatási, szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátásokat, illetve gyermekjóléti alapellátást és gyermekvédelmi szakellátást biztosít, ezen felül minden közétkeztetőnek számító intézményre vagy természetes személyre.



A rendelet teljes szövegét megtekintheti ->->-> IDE kattintva!

 

 

-tk-