Interjú Fazekas Sándorral a Hungarikum Bizottság legújabb döntéseiről

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke idei első ülésüket követően adott interjút az új hungarikumokkal és értékekkel kapcsolatban.

 

Interjú Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel, a Hungarikum Bizottság elnökével

 

Hungarikum BizottságHungarikum lett a 9-11. századi magyar íj, vagyis a honfoglalók fegyvere. Különösebben nem kell bemutatni, hiszen erről ismer minket Európa és komoly szerepe volt abban, hogy ezt a hazát meg tudtuk tartani, ezért is örülök annak, hogy ez a fontos döntés megszületett. A Vizsolyi Biblia is bekerült ebbe a körbe, amelyet mindenki ismer és a hatását is, amelyet a magyar vallásosságra, a reformációra, a magyar kulturára gyakorolt, hiszen a ma beszélt magyar nyelv is sok szempontból ezen a biblián alapul. A harmadik hungarikummá nyilvánított érték a szegedi fűszerpaprika-őrlemény, világszerte ismert ételeink nélkülözhetetlen kelléke - ismertette Fazekas Sándor.


Hozzátette: A Magyar Értéktárba még több "csúcszteljesítmény" került be. Talán az élre kvánkozik küzülük is a kürtőskalács, amely egyszerre székely, erdélyi és magyar érték. Az Unicum is hadonlóan ismert, amely egy több száz éves receptúra alapján készített keserűlikőr. A Hévízi-tó és a hévízi gyógyászat is az értéktár része lett, ami egyben elismeri az ott dolgozók munkáját is. Neumann János életműve, informatikai, számítsátechnikai munkássága azért került ebbe a körbe, mert a mai világ elképzelhetetlen az általa végzett fejlesztői munka, a számítógép nélkül. A bocskai viselet azért került be ebbe az elismerő kategóriába, mert a magyar hagyományos viseletnek egy mai napig használt része. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter


A Pirosarany és az Erős Pista olyan fűszerek, amelyek népi eredetűek, mégis nagyipari körülmények között is prémium minőségben állítják elő és világkarriert futottak be. A szatmári szilvalekvárhoz pedig egy egész kultúra, népi műveltség, valamint egy ételcsalád is kapcsolható. Végül, de nem utolsósorban a Bajai halászlevet emelném ki, amely egy egyedülűlló halászati kultúrára épül, és amelynek közösségösszetartó ereje is van.


Bízom benne, hogy mindez inspirálni fogja a Hungarikum mozgalmat arra, hogy tovább folytassák a munkát, hiszen ez egy alulról építkező mozgalom - tette hozzá a Hungarikum bizottság elnöke.

 

 

MCOnet