Három új taggal bővült a hungarikumok listája - A Hungarikum Bizottság idei első ülését tartotta

A Hungarikum Bizottság 2015. január 29-én, csütörtök délután tartotta meg idei első ülését a Pesti Vigadóban. A tanácskozás szünetében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a bizottság elnöke tájékoztatást adott a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár újabb bővüléséről.

 

 

Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum bizottság elnöke sajtótájékoztatót tartott a bizottsági ülést követően

 

 

Hungarikum BizottságA Hungarikum Bizottság 16 fős grémium, a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény (a továbbiakban: törvény) hívta életre. Feladatai közé tartozik többek között a Magyar Értéktár és a Hungarikumok Gyűjteményének összeállítása.

Az előzetes hírek szerint a mai ülésen többek között a kürtőskalács Hungarikum Gyűjteménybe kerüléséről is egyeztetések folytak. A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület évek óta próbálja elérni, hogy a kürtőskalács hungarikum legyen, és kiemelt céljának tekinti, hogy ez a süteményt Hagyományos Különleges Termékként (HKT) ismertesse el az Európai Unióval. Ha ezt sikerülne elérni, úgy csak a minőségi kritériumoknak megfelelő termékeket lehetne valóban kürtőskalácsnak hívni, míg a gyengébb minőségűeket nem lehetne ezen a néven forgalmazni.

A mai bizottsági döntés értlemében hungarikummá vált a Vizsolyi Biblia, a honfoglaló magyarok 9-11. században használt íja, valamint a szegedi fűszerpaprika-őrlemény. Így az eddigi 42-es lista 45 tételessé bővült.
Bajai Halászlé
A Magyar Értéktárba került be az Unicum keserűlikőr, a kürtőskalács - amely egyszerre szélely, erdélyi és magyar érték, a Pirosarany és az Erős Pista, a szatmári szilvalekvár, a Hévizi-tó (a világ legnagyobb természetes melegvizű tava) és a tradícionális hévízi gyógyászat, Neumann János életműve, a bocskai viselet, valamint a bajai halászlé - ismertette Fazekas Sándor, a Hungarikum Bizottság elnöke.

 "Én bízom abban, hogy további javaslatok érkeznek, hiszen a Hungarikum Bizottság elé kerülő indítványok alulról jövő kezdeményezések eredményei, alapos előkészítő munkát igényelnek, és szakértői bizottságok véleményét követően tud a bizottság végleges döntéseket hozni" - tette hozzá Fazekas Sándor.


 

MCOnet