Hajdúnánási értékek felvételéről döntött a helyi Értéktár Bizottság

A Hajdú-Bihar megyei Hajdúnánás városa hazánk települései közül a legelsők közt döntött úgy, hogy létrehozza a Települési Értéktárat és aktívan bekapcsolódik a magyar értéktár-háló gyarapításába.

Bocskai Korona

A  helyi fizetőeszközként funkcionáló Bocskai Koronát is hajdúnánási helyi értékké nyilvánították

 

 

Az Értéktár Bizottság legutóbbi ülését 2015. január 14-én tartották, melyen a következő - Hajdúnánás Városi Önkormányzat által kiválasztott - értékek pályázati anyaga nyert el a „települési érték”rangot: a hajdúnánási Öhön, mint jellegzetes hajdúsági pásztorétel, a Bocskai-korona hasonmás, a helyi fizetőeszközként funkcionáló Bocskai Korona és a híres hajdúnánási gyógyvíz.Hungarikum

Az Értéktár Bizottság indítványozta a fenti négy érték továbbajánlását a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár felé, a hungarikum-piramis következő szintjére.

Hajdúnánás Városa aktivitásra szeretné bíztatni a lakosságot e téren. Ezért kérik, hogy ha méltónak találnak bármilyen helyi értéket, pl. tipikus magyar étel, népszokás, természeti kincs, kulturális örökség, egészséggel kapcsolatos megoldás, ipar vagy műszaki találmány, építészeti alkotás, turisztikai vagy sporttal kapcsolatos érték, mely értéktári figyelemre méltó lehet, kérem jelezzék, a helyi önkormányzatnál.

 

Forrás: Hajdúnánás Önkormányzata

-kt-