Fazekas Sándor fővédnökségével rendezik meg a Hungarikumok Napját Csepelen

2013. október 19. 10:00-17:00 között rendezik meg Csepelen a Hungarikumok Napját,amelyen a színpadi produkciók mellett kézművesek,népművészek bemutatóján, vagy éppen népi ízek kóstolóján is részt vehetünk.

A közösségi oltalom alatt álló hungarikum különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző dolog, amelyről a magyarok ismertek a világban. A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény, ami 2012. július 1-el lépett hatályba pontosan meghatározza, hogy mi is számít hungarikumnak:

„Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság erdményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungárium Bizottság hungárikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.”

hungarikumok napja csepelen

Fazekas Sándor fővédnökségével rendezik meg a Hungarikumok Napját Csepelen

 


Mi lesz megtalálható a Hungarikumok Napján Csepelen? Többek között szatmári pálinka és szekszárdi bor, szatmárcsekei kötöttészta-leves, málékásás töltött káposzta, karcagi birkapörkölt és hortobágyi szürkemarha gulyás, füstölt kolbász, szalonna és tarpai lekvár... De megismerhetik a csepeli hungarikumot, a magasröptű hófehér keringő galambot.

A vásárfiában a jófajta csipkét, kunhímzést, tűzzománcot, bőrdíszművet, fafaragást és gyöngyfűzést kínálják, de a tákosi asszonyok a beregi keresztes hímzést is megtanítják.

A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósul meg.

 

-tk-