Fazekas Sándor: Fontos, hogy mindenki tudja, mi a hungarikum és a magyar értéktár

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a "Juhtartástól a hungarikumig" című nemzetközi konferencián beszélt arról, hogy a hungarikumok a magyarság csúcsteljesítményét jelenítik meg és identitásunk fontos részét képezik.

Hungarikum

Egy nép, egy ország kultúrája sok összetevőből áll, és fontos tudni, hogy ezek közül mi a megőrzésre, védelemre méltó érték. Ezt határozta meg néhány éve a hungarikum törvény, amelynek elfogadása a tárcavezető szerint "történelmi vitát zárt le Magyarországon".

A miniszter szerint a jogszabály alapján kialakított intézményes keret megfelelő feltételrendszert nyújt nemzeti értékeink megóvására, gyarapítására és ápolására. Fontosnak nevezte, hogy az országban mindenki tisztában legyen vele, mi a hungarikum és a magyar értéktár és mi tartozik ezek körébe.

Fazekas Sándor emellett hangsúlyozta, hogy a munkát a jövőben is folytatják annak érdekében, hogy a hungarikumok köre bővüljön és megbecsültségük, elfogadottságuk tovább növekedjen. Jelenleg 129 helyi, 19 megyei és 3 ágazati értéktár segíti ezt a munkát, melyeket a miniszter szerint fontos lenne a ma még hiányzó fővárosi létrehozásával gyarapítani.

 

MTI/MCOnet