Egyedülállónak tartom a Csabai Kolbászfesztivált - Interjú Prohászka Bélával


A 2014-es Csabai Kolbászfesztiválról a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének szakmai társelnökét, Prohászka Bélát kérdeztük.

Prohászka Béla mesterszakács

Európában -leszámítva a bajor sörfesztivált - a gasztronómiai nagyrendezvények között egyedülállónak tartom a Csabai Kolbászfesztivált, megjelenésében és tematikájában is - mondta interjújában a Venesz-díjas mesterszakács. Hozzátette: A 18. fesztiválon Szarvas Péter békéscsabai polgármesterrel együtt átnyújtottunk a rendezőknek egy kolbásztortát, amely szintén egyedülálló, hiszen kolbászból még soha senki nem készített tortát!

Prohászka Béla kifejtette: Ez a gasztronómiai verseny főként családokról és baráti társaságokról szól. . Csütörtöktől vasárnapig Békéscsabán több mint ezer csapat versengett. A diákkolbászgyúráson 250 csapat vett részt, és csaknem  600 csapat részvételével zajlott szombati nagy kolbászkészítő verseny.

Mint kiderült: A négynapos rendezvény minden napjának megvolt a maga koncepciója. Az első napon a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke Győrffy Balázs, valamint Dr. Kulcsár László, a NAK Békés megyei elnöke főzött rakottkrumplit, a kedvenc ételüket. A pénteki napon a díszvendég, Gyergyószentmiklós főzött savanyú vetrecét, amelyet kukoricakásával és Vitale szarvacskatésztával kínáltunk a kedves vendégeknek. A harmadik napon Vantara Gyula országgyűlési képviselővel és a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkárával, Nagy Istvánnal hármasban készítettünk csabai finomfalatokat vékonykolbásszal, amelyben minden megtalálható volt, ami békéscsabai érték és amelyet Vitale teljes kiőrlésű penne tésztával tálaltuk. Az utolsó napon, vasárnap csorvási almát is kínáltunk a finom kolbásztermékek mellé, a csapatok pedig töltöttkáposztát készítettek.

 

Csabai Kolbászfesztivál

 

Minden nap finomabbnál-finomabb ételeket készítettek a Csabai Kolbászfesztiválon



Arra a kérdésre, hogy a Mintamenza Program szakmai vezetőjeként miért tartja lényegesnek az eseményt és az itt felvonuló gasztronómiai értékeket, így válaszolt: "Azért, mert a közétkeztetésben helye van az egészséges, valós alapanyagokból készült élelmiszereknek, így a csabai kolbásznak is. Ezekben a kolbászokban ugyanis megfelelő húsok és megfelelő fűszerek vannak, nem tartalmaznak ízfokozót, vagy mesterséges adalékokat."

Az egészséges étketés jegyében minden nap legalább egyszer a Gyulai Húskombinát mintamenzás, csökkentett só, csökkentett koleszterintartalommal készített termékeit kóstoltattuk a rendezvényen - tette hozzá Prohászka Béla.

MCOnet