Baricska Csárda: Újrahódít a hagyomány

"A Baricska Csárda újranyitásával a 200 éves múlt kel életre" - mondta Gazsi Attila, a VOSZ Veszprém Megyei Szervezetének, valamint a VOSZ Ifjúsági és Diákvállalkozási Szekciójának (VOSZ IDSZ) elnöke a történelmi múltú Baricska Csárda újranyitásának alkalmából rendezett fogadáson Balatonfüreden.

 Baricska Csárda


A Baricska Csárda és vendéglő páratlan környezetben, ősszőlők között, Balatonfüred szívében – a hajókikötőtől, és a Tagore sétánytól kb. 600 méterre – jelenleg is művelt szőlőbirtok mellett helyezkedik el. A Vadszőlővel fedett teraszról pompás kilátás nyílik a Balatonra. Az 1811-ben kialakított Csárda 2013. nyár eleji újranyitásától kezdve - bár hű marad a tradíciókhoz – a gasztronómia és a kultúra olyan szentélye kíván lenni, ahol levetkőzték a 20. század második felének nagyüzemi, tolakodó vendéglátását, pimasz üzletvezetését. A Baricska Csárda mindenki számára vállalható, törzsvendégekre építő referencia csárda kíván lenni, amely hirdeti a környékbeli borászatok és magyar ételkészítés hagyományait, hírnevét.

 

Gazsi Attila, a VOSZ Veszprém Megyei Szervezetének, valamint a VOSZ Ifjúsági és Diákvállalkozási Szekciójának (VOSZ IDSZ) elnöke:

„A Baricska Csárda újranyitásával a 200 éves múlt kel életre, amiből a leginkább kézzelfogható és legemlékezetesebb az elmúlt 50-60 esztendő, mivel ebből az időszakból rengeteg szép élmény és megható kép elevenedik fel. Tudomásom szerint naponta jelentkeznek történetekkel a közösségi hálón régebben itt dolgozó pincérek, szakácsok, itt étkező vendégek, itt mulató nyaralók és itt muzsikáló zenészek. A VOSZ Ifjúsági és Diákvállalkozási Szekció elnökeként pedig – mindezek mellett - sikernek tekintem a nyár elején hagyományosan reflektorfénybe kerülő diákfoglalkoztatás idei évi kommunikációját. Mára világossá vált, hogy a diákvállalkozások úttörőjének tekinthető iskolaszövetkezetek a legpraktikusabb szereplői a Balaton parti szezonális foglalkoztatásnak. A VOSZ számára a diákok foglalkoztatásának legfontosabb kritériumai a legalitás, biztonság és minél pozitívabb első élmény kialakítása a munka világában, amely hosszú távon is befolyásolja a diákok munkavállalói identitását. Ennek a kritériumrendszernek jelenleg az iskolaszövetkezetek felelek meg leginkább. A Balaton part mára a diákok munkáltatásának egyik fellegvára lett, tudomásom szerint a Baricska Csárda is számos diák munkavállaló foglalkoztatását látja el a főszezonban. Bízom benne, hogy más vállalkozások is nagy számban veszik igénybe a dolgozni akaró és dolgozni tudó diákok munkaerejét!”
bariska sárda
 

Dr. Bóka István országgyűlési képviselő, Balatonfüred Város polgármestere:


„Évek óta először fordul majd elő idén nyáron, hogy Balatonfüred két leghíresebb csárdája nyitva lesz. Üdvözlöm a helyi alapanyagok felhasználását, hogy a helyi remek borokat láthatjuk a borlapon, és hogy a tulajdonosok megőrizni kívánják a hagyományokat.”

 

Dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő, a Veszprém megyei Hungarikum kiadványok sorozatszerkesztője:

 

„A hungarikumokról hozott törvény megalkotása előtti felméréskor kiderült, hogy ez a fogalom az emberek többsége a „hasával” kapcsolatos dolgot jelöl. A tulajdonosi kör feltett szándéka, hogy a tradicionális vonalon keltse életre a Baricska Csárdát, így a hungarikumok összekapcsolódnak majd a csárda nevével.”

 
Baricska Csárda
Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárkamara elnöke:


„Nagy öröm és érdekesség számomra a 200 éves Baricska csárda újranyitása. Magam is nagyon szeretem a csárdákat és a cigányzenét, biztosan előfordulok majd inkognitóban a Baricska Csárdában a nyár folyamán, hogy teszteljelek Benneteket.”


Dr. Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége elnöke (DIÁKÉSZ):

 

„A Baricska Csárda a diákfoglalkoztatás területén meghatározó szerepet vállalt, 6 fővel kezdi meg a működését, ami később duplájára is nőhet. Az Észak-Dunántúl legnagyobb iskolaszövetkezete, a Meló-Diák ÉDISZ közreműködésével történő foglalkoztatást minden olyan vendéglátóipari egységnek ajánlom, aki a legális foglalkoztatás mellett dönt, illetve nem csak a lehetőséget szeretné kihasználni, amit ez a megoldás nyújt, de a társadalmi szerepvállalásban is részt kíván venni.”