Az érzékszervi oktatás a pálinka előállításánál is kamatoztatható- interjú Tóth Jánossal

Bemutatjuk a sarkadi Éden-tó Szeszfőzde kisüsti pálinkáját, amellyel Tóth János, a szeszfőzde és a pálinkaház tulajdonosa már számos díjat és elismerést nyert az elmúlt években.


- Bemutatná röviden az Éden-Tó Szeszfőzdét?
- Maga a pálinkafőzde 1983-ban épült, a feleségem édesapja mint magánvállalkozó kezdte itt a pálinkafőzést. A főzde fő profilja az elmúlt több mint 20 évben lakossági bérfőzés volt, az elmúlt év nyarán azonban emellett kiváltottam az engedélyt a kereskedelmi főzésre is. 2009 decemberére sikerült saját termékeket előállítani és engedélyeztetni.

Az Éden-tó Szeszfőzde

Az Éden-tó Szeszfőzde Sarkadon található


- Főként pálinkákat gyártanak?
- Ezen a tájegységen, az Alföldi régióban a legnagyobb tömegtermék a szilva, de ezen kívül mindenféle Magyarországon termesztett, valamint vadon növő gyümölcsből készítünk pálinkát.

A tulajdonos Tóth János

A tulajdonos Tóth János a szeszfőzdében


- Mire a legbüszkébb? Milyen eredményeket ért eddig el a szakmai megmérettetéseket?
- Komolyabban körülbelül 2 éve kezdtem el regionális és országos versenyekre járni, ennek előzményeként egy egyesületen keresztül beindult egy alulról szerveződő pálinka érzékszervi bíráló tanfolyam. Ezen keresztül kóstoltuk, tanultuk a pálinkát, annak hibáit, de arra is alkalmas volt ez a tanulási folyamat, hogy a főzés során kamatoztassuk. Körülbelül 2 éve szerettem volna a szakmában megmérettetni, hogy hol állunk, milyen minőségű terméket tudunk előállítani. Voltam többek között a Zsindelyes Pálinkafesztiválon, ahol a hét pálinkamintánkból mindegyik nagyon szépen szerepelt, több aranyérmes is volt közöttük. A Békési Szilvapálinka versenyre küldtünk továbbá öt terméket és mindegyik szép eredményt ért el. A Szarvasi Szilvanapokon pedig mind a 7 pálinkánk pozitív visszajelzést kapott. 2008-ban a Budapesten megrendezésre került HunDest Pálinkaversenyen is részt vettünk, ahonnan 13 termék ért el szép eredményeket. Ez számomra azt jelentette, hogy ha a szerencse is mellénk szegődik, akkor tudunk jó minőségű pálinkát előállítani.

Gyulai Pálinkafesztivál szakmai zsűrizésén

Tóth János a Gyulai Pálinkafesztivál szakmai zsűrizésén


- Milyen módszerrel állítják elő termékeiket?
- A technikai részét tekintve ma két rendszer van elterjedve. A hagyományos kisüsti rendszer, ami kétszeri lepárlást jelent, valamint az újabb irányzatot képviselő oszlopos lepárló rendszerek, amely Nyugat-Európából érkezett hozzánk. Jómagam a kisüsti pálinkalefőző rendszerrel rendelkezem és ezt a vonalat képviselem.

Éden-tó

Mindenféle Magyarországon termesztett, valamint vadon növő gyümölcsből készítenek pálinkát



MCOnet-Kovács Tünde