A XVI. Karcagi Birkafőző Fesztivált Fazekas Sándor miniszter nyitotta meg

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitotta meg a XVI. Karcagi Birkafőző Fesztivált 2014. június 28-án, szombaton a karcagi Múzeumparkban.

A XVI. Karcagi Birkafőző Fesztivált Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitotta meg


XVI. Karcagi Birkafőző Fesztivál

 

A XVI. Karcagi Birkafőző Fesztivál megnyílt 2014. június 28-án


 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszlde - XVI.KARCAGI BIRKAFŐZŐ FESZTIVÁL

 

Egy országos hírű és jelentőségű birkafőzés, a Magyar Szellemi Kulturális Örökség részének választott helyi hagyomány ünnepe a karcagi Birkafőző Fesztivál. Több száz bográcsban rotyog a birkapörkölt évről-évre, hogy az egész országból ide csalja e pompás étek kedvelőit és mestereit. A vendégeket a kiváló, hungarikumnak számító karcagi birkapörkölt mellett gazdag kulturális hagyományőrző programokkal népművészeti kirakodóvásárral várják.

 

Schmitt Pál volt köztársasági elnök is köszöntőt mondott

 

XVI. Karcagi Birkafőző Fesztivál

Fazekas Sándor, Varga Mihály és Schmitt Pál nyitotta meg a XVI. Karcagi Birkafőző Fesztivált

 

A karcagi birkapörkölt hungarikum, messze földön ismert és elviszi a város jóhírét határainkon kívülre is - mondta köszöntőjében Fazekas Sándor fölművelésügyi miniszter. Minden főzőnek azt kívánta, hogy sikeres legyen a versenyen, és azok a közösségek, akik ilyenkor összegyűlnek, erősödjenek a szép élmények hatására. "Igazi ünnep ez: a kunsági hagyományok, a nagykunsági értékek ünnepe" - zárta szavait a miniszter szombaton.

 

 

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés Elnöke, Tisza-tavi miniszteri biztos

 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az ünnepélyes megnyitón elmondta, szerinte a birkafőző fesztivál egy olyan alkalom, amikor azokat a szálakat tudjuk egy kicsit újraszőni, ami a hétköznapjainkat is bearanyozza. Schmitt Pál volt köztársasági elnök hozzátette: "édesanyánk főztje, az ízek világa is összetartja a nemzetet", ehhez pedig a Karcagi Birkafőző Fesztivál nagymértékben hozzájárul.

 

 

Török Ferenc, Kalocsa Város polgármesterének beszéde


karcagi Birkafőző Fesztivál

A Magyar Szellemi Kulturális Örökség részének választott helyi hagyomány ünnepe a karcagi Birkafőző Fesztivál

 

Az idei fesztivál díszvendég települése Kalocsa volt, ennek kapcsán a szintén hungarikum kalocsai népművészet motívumait felhasználva pingáló-, tojásfestő-, kézi hímző és porcelánfestő-bemutatót tartottak.A kulturális és szórakoztató műsorok már péntek délután megkezdődtek, és szombaton késő estig kínálnak kikapcsolódást elsősorban a zenés műfajokban.

 

 

Benke László, többszörös világbajnok magyar mesterszakács és mestercukrász beszéde

 


 

MCOnet