A Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége együttműködést kötött a Békés Megyei Kormányhivatallal

A Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége, valamint a Békés Megyei Kormányhivatal Együttműködési Megállapodást írt alá Békéscsabán.

Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott

Az eseményt megelőzően  Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott és Dr. Pesti Imre, Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének elnöke, országgyűlési képviselő sajtótájékoztatót tartott, amin elhangzott: jelen Megállapodás célja az együttműködés, a magyar nemzeti hungarikumok és értékek felkutatása, dokumentálása, népszerűsítése, széles körben való megismertetése, a magyarságtudat erősítése.

A Kormányhivatal, valamint az MNHSZ közös célkitűzései különösen, az egészséges táplálkozás, egészséges étrend és a korszerű gyermekétkeztetés, közétkeztetés kialakítása, továbbá a magyar értékek, hagyományok, a magyar termékek, a helyi beszállítók, a helyi őstermelők termékeinek, a bio élelmiszereknek népszerűsítése, széles körben történő elterjesztése. A felek közös célja továbbá a nemzeti értékek és hagyományok, a települési, tájegységi, a megyei, és az ágazati értéktárak, valamint a határon túli magyar közösségek értékeinek megjelenítése, Dr. Pesti Imre, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének elnöke népszerűsítése a mindennapi nevelésben, mindezek megvalósulásának és a tradicionális magyar nemzeti értékek magasabb színvonalra emelésének elősegítése.

Gajda Róbert hozzáfűzte,  a szövetségnek az alapját képezi a 2010-ben Gyuláról elindított Mintamenza program. Azóta már mintegy 285 település, csaknem 900 ezer fővel csatlakozott ehhez a programhoz, amely  Békés megyében egyébként 14 települést érint.

Dr. Pesti Imre, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének elnöke elmondta: A mi célunk az, hogy a múlt értékeit feltárjuk, a jelen értékeit megkeressük és hasznosítsuk, és egy olyan fejlődő és sikeres Magyarországnak legyünk aktív tagjai, amely méltán elfoglalhatja helyét a világ országai között. Hozzátette: a szövetség éppen azért elsőként itt köti meg ezt megállapodást, hiszen a hungarikumok legtöbbje éppen Békés megyéből indult. Ez egy követendő példa az ország valamennyi megyéjének, s példa az országnak is, hogy az értékeinket meg kell őrizni.

 

MCOnet