A közétkeztetésnek a jövő nemzedékének fejlődésében meghatározó szerepe van - interjú Pesti Imre MNHSZ elnökkel

Dr. Pesti Imre, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének elnöke az új közétkeztetési rendelettel kapcsolatban nyilatkozott. Hangsúlyozta: a kormány a 2015.január 1-től életbe lépő új rendelettel kötelezi a szolgáltatókat, hogy egészséges  ételt szolgáljon fel a lakosság számára.

"A kormányzat elhatározott célja volt, hogy a magyar lakosság egészségi állapotán látványosan javítson. Ennek egyik része az iskolába járóknál a kötelező, minden napos tornaóra, és elsősorban a közétkeztetés javítása, illetve a meglévő magyar étkezési kultúrának az átalakítása. Ez azért fontos, mert az egészségkultúrának a része a az étkezési kultúra" - véli Dr. Pesti Imre.

 

 

Interjú Dr. Pesti Imre MNHSZ elnökkel

 


Dr. Pesti Imre,Így folytatta: Ha megnézzük a magyar halálozási adatokat, akkor azt mondhatjuk, hogy körülbelül a lakosság fele szív- és érrendszeri betegségben, 25%-a pedig daganatos betegségben hal meg. Ha megvizsgáljuk, hogy az elhízásnak van-e köze ezekhez a betegségekhez, akkor azt látjuk, hogy van, hiszen rizikótényező.  Éppen ezért a kormányzat már gyerekkorban szeretne küzdeni az elhízás ellen, hiszen ha ekkor elhízást tapasztalunk, az nem csak a gyermek mozgására, hanem a későbbiekben a mentális és pszichés fejlődésére is negatív hatással lesz.

Mindezt felismerve a kormányzat már korábban 50%-kal megemelte a közétkeztetési fejkvótát, most pedig a 2015.január 1-től életbe lépő új rendelettel kötelezi a szolgáltatókat, hogy egészséges, kulturált, jó Mintamenzabeltartalmi értékkel bíró ételt szolgáljon fel a lakosság számára. Ez azért is lényeges, mert közel 2 millió ember vesz részt rendszeresen a közétkeztetésben, a bölcsődétől, óvodától kezdve.


"A közétkeztetésnek a jövő nemzedékének fejlődésében meghatározó szerepe van. Éppen ezért fontos a kormányzati szándék, amely a korábbi években meghozott fejkvóta emelésen túl most szabályozással igyekszik ezt befolyásolni" - hangsúlyozta Pesti imre, hozzátéve: a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége, azon belül pedig a Mintamenza Program sok javaslattal állt elő a törvényalkotás során, amelyeknek döntő része az új közétkeztetési rendeletbe beépítésre is került.

 

MCOnet