A karcagi birkapörkölt meghatározza a térség egész gasztronómiáját

A XVI. Karcagi Birkafőző Fesztiválon Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének szakmai társelnöke és Benke László, többszörös világbajnok magyar mesterszakács és mestercukrász is örömmel vett részt.

 

Interjú Prohászka Bélával, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének szakmai társelnökével

 


Prohászka Béla példaértékűnek nevezte a Karcagi Birkafőző Fesztivált, hiszen egy olyan ételt készítenek itt el, amely a népi hagyománynak megfelelően készül el - ebbe az is beletartozik, hogy milyen alapanyagokból, hogyan, miben főzik. "Számomra a jó birkapörkölt ízében, karakterében, állagában, színében harmonizál, a daraboknak felismerhetőnek kell lenniük, birkára jellemző illata kell hogy legyen. Az étel jellegzetességei miatt az éttermekben ritkán lehet kapni, de a csárdákban szerencsére még megtalálható" - tette hozzá a mesterszakács.

 

 

Interjú Benke Lászlóval, többszörös világbajnok magyar mesterszakács és mestercukrásszal




Benke László, többszörös világbajnok magyar mesterszakács és mestercukrász a kezdetektől részt vesz a rendzvényen, ezért már 16. alkalommal jelent meg Karcagon a Birkafőző Fesztiválon, ahol több mint 200 nevező több mint 300 bográcsban főzte a pörköltet. Ő is hangsúlyozta: a jászoknál, kunoknál a birkapörkölt nem maradhat el egy jeles eseménynél sem.  Benke Laci bácsi hozzátette: A hungarikum egy nép nemzeti kincse, amely hűen tükrözi a múltját, jelenét és meghatázozza a jövőjét is.

 

MCOnet